Ve Zlínském kraji přibylo praktických lékařů, jejich věkový průměr však zůstává vysoký

Foto: Zlínský kraj
ZLÍNSKÝ KRAJ – Ve Zlínském kraji přibylo během uplynulých dvou let patnáct všeobecných praktických lékařů. Nové ordinace otevřeli na Rožnovsku, Valašskomeziříčsku, Vsetínsku a Otrokovicku. V kraji tak nyní provozuje praxi 332 praktiků. Vychází to z průzkumu krajského úřadu, který porovnával data z Národního registru zdravotnických pracovníků z konce roku 2021 a 2023.

Praktických lékařů je však ve Zlínském kraji, zejména pak v menších obcích, stále akutní nedostatek a poptávka značně převyšuje nabídku. To se snaží postupně změnit i vedení Zlínského kraje, které na podporu primární péče spustilo například projekt zaměřený na vzdělávání budoucích praktických lékařů.

Jeho prostřednictvím kraj přispívá školitelům z řad praktiků, od kterých se mladí lékaři učí a získávají potřebnou praxi,“ informovala mluvčí Zlínského kraje Soňa Ličková.

Na nepříznivou věkovou strukturu lékařů reagovalo hejtmanství rovněž zřízením dotačního programu na vybavení nových ordinací tam, kde zanikla, nebo bylo ohlášeno ukončení praxe. Kraj takto finančně podporuje i ambulance dětských lékařů, zubařů či ambulantních dětských psychiatrů.

První výsledky jsou pozitivní. Nové počty praktických lékařů a jejich mladší věková skladba je pro všechny dobrou zprávou. Jsem ráda, že se vyplácí podpora, kterou praktickým lékařům za současného vedení kraje věnujeme,“ řekla náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Olga Sehnalová.

Podle Sehnalové přichází další podpora také z měst a obcí a od zdravotních pojišťoven. „Vyhráno ale zdaleka není, situace je nadále vážná, stále máme čtyřicet procent praktických lékařů v kraji starších šedesáti let. V podpoře musíme systematicky pokračovat,“ upozornila.

Na už zavedené podpůrné programy chce letos Zlínský kraj navázat dvěma dalšími. „První z nich bude zaměřený na studenty medicíny, kteří budou moci absolvovat krátkodobé stáže v ordinacích praktických lékařů v regionu, druhý připravovaný program finančně podpoří mladé lékaře ve specializačním vzdělávání,“ přiblížila Soňa Ličková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x