Ve Zlínském kraji přibývá v nemocnicích pacientů s koronavirem

Ilustrační foto (Foto: Pixabay)
ZLÍNSKÝ KRAJ – V nemocnicích ve Zlínském kraji narůstá počet pacientů s nemocí covid-19. Celkem je hospitalizováno kolem 350 lidí, uvedl v tiskové zprávě hejtman Radim Holiš.

Počet pacientů s koronavirem narůstal i přes Vánoce. Kolem 350 hospitalizovaných platilo ke středě, skoro 50 bylo v intenzivní péči. „Na vrcholu svých kapacit pro covid pacienty jsou nemocnice Valašské Meziříčí, Vsetín a Kroměříž. Situace v kraji je tak velmi vážná. V Baťovce bylo za šest dnů na covidové stanice přijato více než 70 nových pacientů,“ uvedl Holiš.

Podle něj není uklidňující ani snižující se počet nově diagnostikovaných covid pozitivních pacientů v kraji. „Bohužel nemocných s covidem přibývá i mezi zdravotníky. V provozu teď chybí více než 450 zdravotníků s koronavirem, ale i s jinými diagnózami,“ dodal Holiš.

Mezi řediteli nemocnic Zlínského kraje platí domluva, že v případě potřeby budou pacienti z Kroměřížska směřováni do nemocnic ve Zlíně a Uherském Hradišti. „Dokud bude možné vypomoci mezi našimi nemocnicemi v kraji, budeme využívat veškeré dostupné lůžkové kapacity v rámci kraje. Tato spolupráce je dlouhodobě nastavena,“ uvedla náměstkyně hejtmana Olga Sehnalová, která je zodpovědná za oblast zdravotnictví.

V nemocnicích Zlínského kraje opět došlo k odložení plánovaných operací. „Podle slov ředitele Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně Radomíra Maráčka je už teď v nemocnicích výrazně omezena péče, zdravotníkům dochází síly a čekají je další týdny maximálního nasazení. Tohle by si lidé měli uvědomit,“ zdůraznil Holiš.

Podle ně je potřeba ze strany veřejnosti i nadále dodržovat ochranná opatření, která mohou zabránit dalšímu šíření nákazy koronavirem. „Vyzývám obyvatele našeho kraje, aby nepolevovali v dodržování pravidla 3R – ruce – roušky – rozestupy a blížící se konec roku oslavili raději komorně bez návštěv přátel. Vydržme to, prosím, děláme to i pro své blízké,“ řekl Holiš.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x