Věk rodiček se stále zvyšuje, páry často využívají asistované reprodukce

Ilustrační foto
ZLÍNSKÝ KRAJ – Věk rodiček se rok od roku zvyšuje, a to nejen v České republice, ale po celém světě. Párům toužícím po dítěti ve vyšším věku se často nedaří otěhotnět přirozeně, a musí se proto obracet na pomoc reprodukčních specialistů. Výjimkou v tomto ohledu není ani Zlínský kraj.

Budování kariéry, cestování nebo hledání vhodného partnera – to jsou některé z důvodů, proč lidé odkládají založení rodiny. Podle dat Českého statistického úřadu je právě zvyšující se věk matek jednou z příčin poklesu počtu obyvatel Zlínského kraje. Řada párů by přitom svou rodinu o potomka ráda rozšířila, přirozenou cestou se jim ale dítě počít nedaří. I proto stále více z nich vyhledává pomoc reprodukčních specialistů.

Stárnutí populace v regionu kopíruje celorepublikový, a dokonce i celosvětový trend. Páry, které přijíždějí na naši kliniku ze Zlínského kraje, mají nejčastěji kolem 38 let. Po čtyřicítce je přitom šance, že žena otěhotní pomocí vlastních vajíček, velmi nízká,“ říká předseda výboru Sekce asistované reprodukce České gynekologické a porodnické společnosti ČLS JEP Štěpán Machač, který působí na olomoucké klinice.

Lékaři se shodují, že žena je nejplodnější kolem 25. roku života. Od té doby začíná její plodnost klesat. „U žen do 35 let se úspěšnost početí dítěte pohybuje mezi 20 a 30 % a po 35. roce začne rapidně klesat pod 20 %,“ vysvětluje specialistka na reprodukci Veronika Lattová.

Pro páry, které mají potíže otěhotnět, je proto rozhodující čas. Lékaři pacientům starším 35 let radí, aby vyhledali odborníky na reprodukci co nejdříve. „Pacienti by neměli odkládat vyšetření na klinice asistované reprodukce, kde zkušený lékař zhodnotí jejich zdravotní stav a probere s nimi veškeré možnosti. Pokud léčba úspěšná není, měli by pacienti zvážit změnu kliniky. Každé pracoviště totiž pracuje odlišně a má k dispozici jiné vybavení,“ popisuje Štěpán Machač.

V případě, že jsou první pokusy o otěhotnění neúspěšné, by měl pár co nejdříve zvážit návštěvu jiných specializovaných pracovišť. „Pokud není léčba pacientů napoprvé úspěšná, změníme ji. Upravíme ji tak, aby pacientům co nejvíce vyhovovala a dočkali se vytouženého dítěte. Provedeme například genetické testování embryí, které pomůže odhalit, proč nebyly předchozí léčebné pokusy úspěšné,“ popisuje Veronika Lattová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x