Velká sláva v Beňově. Ahoj, já jsem Sacamiro… ten, co vyhrál Velkou pardubickou

Foto: zlin.cz
BEŇOV - Kousíček odsud se potkávají Olomoucký a Zlínský kraj. Nevelkou vesnici z prvně jmenovaného moc lidí až donedávna vůbec neznalo. Teď už ano. Manželé Eva a Radim Petříkovi tu totiž mají v chovu momentálně daleko nejslavnějšího koně celé republiky. Desetiletý Sacamiro vyhrál v neděli Velkou pardubickou. Radost udělal nejen majitelům či zdejšímu jezdeckému oddílu vedenému Kamilem Bukvou, ale doslova všem.

Po slavném vítězství se vraceli domů Petříkovi z Pardubic autem, do stáje zamířil i jejich vítězný svěřenec.

„My už v autě usínali, na pozoru se musel mít jen řidič, předseda našeho jezdeckého oddílu Kamil, ale jakmile jsme v půl jedenácté večer dorazili domů, bylo všechno jinak. Vítali nás kamarádi, celá vesnice, dorazil i natěšený a rozveselený autobus s více než čtyřicítkou našich fandů, hrála hudba, svítily svíčky, stříkal šampus,“ vybavovala si první oslavy fantastického úspěchu trenérka a majitelka Eva Petříková.

Kdepak, Petříkovi nejsou profesionální chovatelé koní.

„Manželka pracuje jako učitelka na střední zemědělské škole v Přerově, já dělám u nás na vesnici ve slévárně, Kamil, předseda oddílu, v pivovaru v Přerově. Dnes jsme si všichni vzali volno, abychom tu slávu pěkně vstřebali,“ vyprávěl přímo ve stáji na malé usedlosti Radim Petřík, který každodenně vstává ve čtyři a první, co učiní, že jde nakrmit koně.

„Pro nás je to ve vesnici úžasná událost, je mi ctí, že mohu pogratulovat majitelům a všem ostatním, kteří se na úspěchu podíleli. Oni společně vypiplali za pětadvacet let doslova z ničeho tuhle stáj a teď máme vítěze Velké pardubické, to je jako krásný sen,“ vyprávěl s velkou kyticí pro paní Evu v ruce starosta Beňova Ivo Pitner.

Radost je znát nejen ve vesnici. „Já dnes objednávala v Dřevohosticích na pátek chlebíčky a koláčky pro kolegy v naší škole a paní, která dobroty připraví, byla celá šťastná spolu s námi,“ smála se paní Eva Petříková. V úterý už musí za žáky do přerovské školy.

„Snad jsem se trefila do povolání, učím jezdectví, chov koní a teorii jízdy,“ popsala ještě.

„My jsme koníka koupili v jeho třech letech za nevelkou částku od pána z Trojanovic, Sacamiro, který se narodil v dnes ohroženém hřebčíně v Napajedlech, napřed běhal roviny, postupně proutěné překážky a v šesti letech už se dal na klasiku. Teď je na vrcholu a my si to užíváme, teď si určitě stejně jako my zaslouží chvíli odpočinku, ale jak už to tak u zvířat i lidí chodí, myslím, že na to moc nebude čas,“ loučí se spolumajitel desetiletého Sacamira pan Petřík.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x