Velká voda v Sazovicích (i jinde), velké nasazení hasičů, velká solidarita lidí

Velká voda v Sazovicích. Foto: HZS ZK
SAZOVICE - Hned dvakrát, jednou na samém konci června a podruhé na prahu července, udeřila velká voda v Sazovicích na Zlínsku. Ale také na přemnoha dalších místech v našem kraji. Výsledkem jsou zatopené silnice, místní komunikace, přízemí a všudypřítomné bláto, které bude místním lidem, ale také sousedům například v Rackové nebo v Mysločovicích ztrpčovat život ještě pěkných pár dnů.

Smutný pohled se po dvou náporech bouřky a průtrže mračen naskytl lidem v Sazovicích. Místní hasiči pomáhali čerpat vodu ze sklepů a přízemí domů ještě dopoledne poté, co přišla opakovaně velká voda.

„Nejdříve to bylo někdy kolem desáté večer, už to byla síla, pak jsme si na chvíli zdřímli a o půl třetí přišel nad ránem další obrovský nápor. Zaplavilo to vodou a bahnem celou ulici, ten nános se nám dostal do domu, bylo to a pořád je moc nepříjemné,“ vyprávěl majitel domu v Sazovicích Milan Kaňa.

Do práce se okamžitě dali místní dobrovolní hasiči, samozřejmě pomáhala starostka Michaela Vajdíková.

„Některé lidi jsme museli v noci evakuovat, moc nás mrzí i to, že živel napáchal značné škody v našem krásně revitalizovaném sportovním areálu a na koupališti. Když se podíváte, vidíte, jak vysoká voda stojí třena na našich tenisových kurtech, na víceúčelovém hřišti i všude v okolí se teď vytvořil nános bahna. Bude hodně náročné se jej zbavit, ale ocenit můžeme práci našich hasičů i solidaritu místních lidí,“ přehlíží přeci jen pomalu mizející spoušť paní starostka.

„Jsme tu od toho, abychom pomáhali, čerpadla jedou prakticky nepřetržitě od noci, mnozí z nás nešli spát, prostě se tyhle věci stávají, bohužel, musíme pomoci, jak to jen jde, říká šéf místní jednotky dobrovolných hasičů Tomáš Omyla.

„Hasiči měli přelom první a druhé poloviny roku maximálně pracovní, velká voda řádila na mnoha místech. Těch výjezdů během pár hodin bylo hodně, přes tři stovky,“ komentuje situace mluvčí krajských hasičů Pavel Řezníček.

Velmi dramatickou noc i ráno zažili i sousedé v Rackové. „Voda pronikla zhruba do třiceti domů, všude je po čerpání také nános bahna, musíme si poradit,“ konstatoval starosta další těžce zasažené obce Jaroslav Kaňa.

Poryvy větru, vody, průtrže mračen a bouřky zasáhly celý kraj. V Karolince výrazně stoupla řeka Bečva. „Do spousty domů se také dostala voda. Nám například pronikla i do vinného sklípku, ale naštěstí se nedostala do lahví,“ přidává nadhled s úsměvem spolupracovník zlin.cz Karel Palička.

--> --> --> --> -->