Verdikt radnice zní jasně – problémový nájemník musí opustit byt

foto: město Vsetín
VSETÍN – Problémové nájemníky řešila vsetínská radnice na červnovém zasedání. A po dlouhém rokování našla řešení celé situace. Čtrnácti nájemníkům budou smlouvy prodlouženy o půl roku, čtyřem pouze o tři měsíce a jeden nájemník se musí okamžitě vystěhovat.

S bezproblémovými nájemníky radnice běžně prodlužuje nájemní smlouvy týkající se městských bytů o jeden rok. Najdou se ale i tací, kteří smlouvy nerespektují. Právě nepříjemnosti s problémovými nájemníky se vsetínská radnice rozhodla rázně vyřešit.

Kvůli špatné platební morálce, zanedbanému technickému stavu bytu nebo nedodržování domovního řádu může rada města schválit prodloužení nájmu bytu o kratší dobu, než je standardní jeden rok. Přesně tak naložili radní s osmnácti nájemníky městských bytů. Čtrnácti z nich prodloužili smlouvy o půl roku a čtyřem potom jen o tři měsíce.

V jednom případě se ovšem stalo, že město odmítlo smlouvu prodloužit a daný nájemník se musí z městského bytu neprodleně vystěhovat.

„Problémy s nájemníky jsou časté, a proto zpřísňujeme zavedený systém pod pracovním názvem ´třikrát a dost´, což v praxi znamená, že porušování pravidel se eviduje a opakované prohřešky nebudou tolerovány. Nájemníkům rada města jednoduše neprodlouží nájem,“ uvedla místostarostka Simona Hlaváčová, která má bytovou problematiku ve své kompetenci. V současné době činí dluh obyvatel městských bytů na nájemném, službách a ostatních poplatcích téměř 300 tisíc korun. 

„Nájemníci, kterými se rada zabývala v červnu, opět nesplnili všechny podmínky pro užívání městských bytů. U několika z nich zjistila kontrola z městského úřadu závažné závady, evidujeme také dluhy po splatnosti. V jednom případě jsme smlouvu neprodloužili. Docházelo k bezprecedentnímu porušení pravidel a situací se musela zabývat i policie,“ dodala místostarostka Hlaváčová.

Vsetín má k dispozici 539 obecních bytů. Z nich je 35 takzvaně startovacích a 258 bytů je zvláštního určení a obývají je především senioři. Od roku 2015 má přidělování všech bytů svá specifická pravidla schválená radou města.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x