Věřící v Luhačovicích sledují mše prostřednictvím kamery

LUHAČOVICE - Mimořádná opatření kvůli koronaviru dolehla také na farnosti. Lidé mají zakázáno se shromažďovat, takže věřící se nemohou účastnit pravidelných bohoslužeb. Řada farářů proto začala mše natáčet na video a záznamy pak věřící mohou zhlédnout třeba na YouTube. Podobnou možnost mají také věřící z Luhačovic a okolí, a to díky kameře od společnosti Avonet.

„Kameru máme v kostele už delší dobu, byli jsme dokonce jedním z prvních kostelů, který touto technologií disponoval. Zájem o sledování mší prostřednictvím on-line kamery jsme evidovali vždy, v těchto dnech je to ale enormní. V jeden den jsme prostřednictvím kamery zaznamenali přes 300 vstupů,“ konstatoval farář Hubert Wojcik.

Prostřednictvím kamery mohou lidé už druhou neděli sledovat tři mše – v 8.30, v 10.15 a v 17.00 hodin. „Pak se rozhodneme, zda počet mší zachováme nebo je snížíme na dvě,“ řekl farář. Mimořádná opatření se podle něj dotkla také církevních smutečních obřadů. „Kdo se nemůže zádušní mše osobně zúčastnit, může ji opět sledovat přes on-line kameru. I tato možnost se nám v poslední době osvědčila,“ dodal Wojcik.

Webová kamera Římskokatolická farnost Luhačovice

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x