Vesnicí roku 2023 je Ostrožská Lhota

foto: MMR ČR
ZLÍNSKÝ KRAJ – Vesnicí roku 2023 České republiky je Ostrožská Lhota z Uherskohradišťska. Organizátoři soutěže výsledky vyhlásili na včerejším Jarmarku venkova v Luhačovicích. Druhé místo obsadil Hrádek z Moravskoslezského kraje a třetí skončila Dolní Poustevna z kraje Ústeckého.

Na Jarmarku venkova v Luhačovicích vyhlásili organizátoři soutěže Vesnice roku 2023 finální výsledky. A první místo putovalo přímo do Zlínského kraje. Letošním vítězem se totiž stala Ostrožská Lhota z Uherskohradišťska.

Na druhém místě se umístila obec Hrádek z Moravskoslezského kraje, bronzová medaile potom připadla Dolní Poustevně z kraje Ústeckého. Komise vybírala z celkem 13 finalistů, vítězů krajských kol. Samotné soutěže se ale letos zúčastnilo 175 obcí.

Hodnotila se například aktivita občanů, společenský život, podnikání, občanská vybavenost, úspora energií nebo péče o zeleň a veřejná prostranství.

„Vesnice roku je oslava českého venkova, který se nemá za co stydět v evropském ani v celosvětovém měřítku. Nejde o soutěž miss, ale o posouzení toho, jak vesnice umí proměňovat potenciál pro svůj rozvoj. Malé obce jsou naším rodinným stříbrem, a je až neuvěřitelné, co všechno dokážou. Díky soutěži Vesnice roku je to vidět,“ řekl za Ministerstvo pro místní rozvoj Radim Sršeň.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x