Vesnicí roku 2023 Zlínského kraje se stala Ostrožská Lhota

Foto: FB Ostrožská Lhota
ZLÍNSKÝ KRAJ - Vítězem krajského kola soutěže Vesnice roku 2023 se stala Ostrožská Lhota z Uherskohradišťska, která tak postupuje do kola celostátního. V něm je Zlínský kraj co do počtu vítězných obcí vůbec nejúspěšnějším krajem ze všech. Ocenění se dočkaly také další obce.

Ve 27. ročníku krajského kola Vesnice roku soutěžilo celkem 8 obcí ze Zlínského kraje.

Soutěž Vesnice roku jednoznačně podporujeme, protože chceme, aby naše obce byly aktivní, živé a pestré, zkrátka aby zdobily náš kraj. Děkuji všem obcím, které se do soutěže přihlásily. Protože už jen tím, že se přihlásí, se v nich zvedne aktivita, začnou ještě více žít, chystají nové věci a celkově je to může posunout zase o kus dál. Vítězné obci Ostrožská Lhota gratuluji a přeji hodně zdaru v celostátním kole,“ uvedl hejtman Radim Holiš.

Zlatou stuhu dostala Ostrožská Lhota za dlouhodobý, komplexní a vyvážený strategický rozvoj obce, příkladnou spolupráci s podnikatelskými subjekty, bohatý spolkový život, příkladný přístup k úpravám veřejných prostranství i za péči o historické objekty.

Obec nyní postupuje do celostátního kola soutěže Vesnice roku 2023. „Toto ocenění pro nás moc znamená. Projevilo se, že u nás máme spoustu lidí se srdcem na pravém místě, kteří chtějí obci pomáhat a zvelebovat ji,“ řekl starosta Ostrožské Lhoty Roman Tuháček.

Vítězná Ostrožská Lhota obdrží od kraje finanční dar ve výši 540 tisíc korun. Finanční odměny se však dočkají také další oceněné obce.

Oranžovou stuhu udělovanou za spolupráci obce a zemědělského subjektu získaly Nedachlebice, a to za spolupráci s Farmou Trojek a podporu rozvoje agroturismu v obci, včetně postupné obnovy brownfieldových ploch za účelem rozvoje zemědělského podnikáni a inspirativní přístup v oblasti údržby krajiny. Nedachlebice postupují do celostátního kola, jehož garantem je Ministerstvo zemědělství.

Obec Salaš obdržela Cenu naděje pro živý venkov, kterou získala za aktivní spolkový život a proaktivní přístup obce a místních občanů k volnočasovým aktivitám. „Zejména sbor dobrovolných hasičů a mykologický klub jsou příkladem spolkové aktivity nadregionálního významu. V obci funguje také cyklistický klub Salaš, který pořádá závod horských kol s názvem Drtikol a Velké dětské noční cyklozávody,“ upřesnil redaktor a editor Zlínského kraje Jan Vandík a dodal, že Salaš postupuje do celostátního kola, jehož garantem je Sdružení místních samospráv ČR.

Ocenění Inovativní obec míří do Krhové, a to za zavedení motivačního a evidenčního systému odpadového hospodářství a efektivní komunikaci s občany s využitím moderních technologií.

Vesnice ze Zlínského kraje patří v celostátním kole soutěže pravidelně k těm nejúspěšnějším. Mezi celkovými vítězi jich od roku 1995 najdeme hned šest – Liptál, Lidečko, Komňa, Kateřinice, Kašava a Dolní Němčí, což je vůbec nejvíce ze všech krajů České republiky.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x