Víkend na maximum. Pivo, víno, ženy, zpěv, koupání, lesní dary

Foto: zlin.cz
ZLÍNSKÝ KRAJ - Druhý zářijový a tedy naprosto letní víkend, tak to tedy bylo něco. Málokdy se stane, aby celý kraj tančil, zpíval, naslouchal a veselil se, a to prosím na spoustu způsobů. Tisíce lidí se bavily, neprohloupil ani ten, kdo se vydal na koupaliště, anebo třeba do lesa. Začínají znovu růst krásné praváky...

Uherské Hradiště hostilo podvacáté svůj originální vynález, pravda, poněkud připomínající o osmdesát dva let starší kyjovský Slovácký rok. Ten se konal letos ve čtyřleté periodě, Hradišťané si na podobný šrumec troufají vždy v tomto čase každý rok.

„Nádherné počasí, adekvátní nálada, o to vlastně jde, aby se prostě a jednoduše měli lidé dobře a tak se taky cítili,“ komentoval velikánskou akci starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha.

Stejně tak se tam líbilo i hejtmanovi Zlínského kraje Radimu Holišovi.

„Zhlédl jsem průvod, paráda, atmosféra fakt jedinečná, měli jsme i dvě pěvecká vystoupení sboru starostů, a to bez zkoušky,“ hlásil hejtman s tím, že pak mířil do zlínského Městského divadla, kde předával spolu s primátorem Zlína ocenění v anketě Aplaus a samozřejmě jako ostatní mířili do kulturního stánku přes oplocení.

Zatímco ve slovácké metropoli voněl burčák a víno, poněkud jinak to bylo v parnu na výstavišti v Kroměříži. Tamní Svatováclavské slavnosti spojené s ochutnávkou produktů moravských pivovarů se vydařily. „Měli jsme na dvou pódiích deset kapel,“ měl jasno ředitel Výstaviště Kroměříž Pavel Konečný.

„My jsme si to s kamarádkou fakt užily, třeba Pražský výběr je legenda, ale všechny kapely byly skvělé a není divu, že jsem vypila pár piv, horko bylo, takže jsme za cestovní prostředek zvolily vlak a dobře jsme udělaly,“ hodnotila v neděli sobotní akci Zlíňanka Hana Úlehlová.

Další hojně navštívená akce: Valašské záření ve Vsetíně, známé kapely, zase dobrá nálada a zábava.

A to ještě nesmíme zapomínat na tradiční poutě. Konaly se za velkého zájmu třeba ve Štípě anebo v Koryčanech.

„Naše město v tom krásném letním čase báječně ožilo,“ pochlubila se starostka Koryčan Hana Jamborová.

Příjemně zaplněná byla v celém kraji koupaliště a na své si v klidu přišli i houbaři.

„Já jsem jela na návštěvu k dceři a teď zpracováváme velkou úrodu pravých hřibů,“ měla radost Ludmila Němcová, která dorazila na Zlínsko a rozhodně nečekala, že ji čeká houbová brigáda…

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x