Víkend na zámku v Holešově. Jedna panenka hezčí než druhá

V Holešově vystavuje unikátní panenky umělkyně Dana Podhajská. Foto: Dana Podhajská
HOLEŠOV - Jedním slovem krása a poklona pro mistrovské dílo Aleny Dynkové z Valašských Klobouk. Tahle velešikovná paní teď ve světové premiéře vystavuje v holešovském zámku kolekci svých úžasných ručně vyráběných panenek. Ty nejsou určeny jen pro děti a také, jak tu u panenek zpravidla bývá, nezobrazují jen malá děvčátka.

„U nás jde o jeden z největších výstavních projektů letošní sezóny a opravdu jde o světovou premiéru ručně vyráběných panenek Aleny Dynkové,“ zdůrazňuje jedinečnost expozice hned ve třech zámeckých sálech Dana Podhajská z holešovského Městského kulturního střediska.

Sama autorka připomíná, že inspirací pro ní byla vinylová panenka z jejího dětství. „Té jsem ušila první valašský kroj,“ vypráví Alena Dynková.

Teď je v Holešově k vidění přes dvě stě panenek a dekorací dovedně zakomponovaných do všech ročních období, stejně tak i period lidského života. Od narození po odchod z tohoto světa.

A pozor, panenka, to není zdaleka jen malá holčička, v podání originální umělkyně tu coby panenky uvidíte třeba nevěstu a ženicha, anebo stárnoucí babičku i dědečka.

Až to vyvolává nevšední asociaci. Co takhle, paní Aleno, vytvořit coby panenku legendárního fotbalistu Antonína Panenku?

Aranžérkou a výtvarnicí výstavy je Lenka Jagošová, která tu například aranžovala výstavy Betlémy za sklem.

Do Holešova za unikátními panenkami mohou ctitelé nevšední krásy až do konce prázdnin.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x