Vinobraní se blíží. Září ve správném rytmu

Foto: Vinařství Vyskočil
SLOVÁCKO - Září prý víno vaří. Tohle úsloví mají vinaři moc rádi a drží se jej. Krásné počasí první zářijové dekády přišlo vhod. Cukernatost by měla být velmi dobrá, ale na výsledky je ještě čas. Správný vinař se nikdy neunáhluje. A někdy také maže domněnky laiků o tom, že když svítí sluníčko, je všechno v nejlepším pořádku.

Jako třeba dlouholetý vinař, odborník Stanislav Vyskočil. Samozřejmě blahodárný vliv zářijových paprsků nepopírá.

„Ne, to ani náhodou, slunce vítáme, myslím, že by se jeho vliv mohl pozitivně projevit především při dozrávání kvalitních a ceněných odrůd, jako jsou v našich podmínkách v Blatnici pod svatým Antonínkem sauvignon a tramín.“

Ale není jenom zlato, když se slunce třpytí.

„Jistě, my jsme měli velké problémy v deštivém květnu. A to se nám už například u jindy velmi úspěšného Mülleru Thurgau napravit nepovedlo. Nedokázali jsme zabránit rozvoji plísní a výsledek je ten, že je na řadě míst prostě prázdno,“ odhaluje znalec stinnou stránku věci.

Ve vinicích se už delší čas sklízejí rané odrůdy. Mohutné slavnosti v Uherském Hradišti dávaly tušit touhu po burčáku. A tak se hodně rychle dostávaly do sklepů třeba iršaje nebo Muškát moravský. Aromatické odrůdy, z nichž se připravuje tolik oblíbený nápoj, který vždy načíná vlastní sezónu.

Jako velmi nadějnou vidí úrodu i jinde.

„Myslím, že to klapne, celoroční práce by měla vyznít ve slušnou sklizeň,“ shodují se Vojtěch Luža z Velehradu, stejně jako Vít Soják z Polešovic.

Vinaři se se svými rodinami samozřejmě mohou spolehnout na zkušenost a pracovité ruce, ty jsou hodně potřeba. Ale do rozměrných vinic si čím dál více razí cestu i sklízecí technika.

„Tady na Břeclavsku jsou v plné práci také sklízecí kombajny,“ připomíná například vinař Karel Čapka z Hrušek.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x