Višňový čas je tu. Úroda je na Slovácku slušná, višně coby záruka zdraví

Foto: zlin.cz
SLOVÁCKO - Občas se jim říká sestřenice třešní. Stejně jako ony mají výrazně pozitivní zdravotní vlastnosti. Višní se letos urodilo na Slovácku, ale i jinde na Moravě, slušné množství. Na rozdíl třeba od často opěvovaných švestek nebo meruněk. Višně mají spoustu pozitiv, mimo jiné se poměrně snadno sklízejí.

Jako třeba u paní Ludmily Němcové v Archlebově na Slovácku. Zatímco patnáct meruňkových stromů je v jejím ovocném sadu teď v čase vrcholící sklizně úplně prázdných, jediná višeň dává skvělou úrodu. A nastává otázka, co s krásně zralými plody…

„Skvělé jsou přímo v nejčerstvějším stavu, plné vitamínů. Málo se ví, že mají hodně zdraví prospěšných účinků. Mimo jiné na zažíváni, anebo snižování hladiny cukru, v tomhle směru je nepřekoná žádný jiný druh ovoce,“ připomíná vitální seniorka s tím, že právě připravuje výtečný likér. Ten sestává nejen z višní, ale i trochy rumu, cukru, přidává také skořici, a badyán. Ve sklenici pak zraje v teple zhruba deset dnů.

„Já nedám dopustit na zavařené višně, manžel natrhá, já pokračuji, třeba na podzim a hlavně kolem vánočních svátků si pochutnává celá rodina,“ nabízí další laskominu Zlíňanka, mistryně zavařovacích radostí Eliška Slováková.

„Nejlepší je višňák, tedy višňové víno. Je úžasně aromatické, ale i zrádné. Musí se konzumovat v rozumné míře, jinak způsobí pořádný bolehlav. Je ale tak dobré a lahodné, že není snadné onu správnou míru určit,“ usmívá se pěstitel Ladislav Lekavý z Prušánek na Hodonínsku.

„Višně patří u nás do top pětky mezi ovocnými druhy, jejich zpracování je právě teď aktuální, blahodárné účinky na zdraví jsou nepopiratelné, já doporučuji konzumaci v čerstvém stavu. Čas višní je právě teď, užívejme si jej,“ dodává předseda Ovocnářské unie České republiky Martin Ludvík.

Zobrazit fotogalerii >>