Víte, co je to rouškovník a kde jej hledat?

Foto: Orel Zlín
ZLÍN - Do šití látkových roušek se ve Zlíně operativně zapojili také někteří členové tělovýchovného a kulturního spolku Orel. Z „rouškovníku“ před vchodem do zlínské orlovny si může pro svou potřebu vzít ústenku kdokoli z kolemjdoucích.

„Do šití roušek se zapojilo 13 členů Orla ze Zlína a okolí (Malenovice, Vizovice). Začali jsme 17. března, první várky se distribuovaly přes skautské krizové centrum ve Zlíně (cca 500 roušek) především do zdravotnických zařízení. Následně přišla poptávka po rouškách z organizace ARGO, Společnost dobré vůle Zlín, která se stará o sociálně vyloučené komunity. Už jsme jim dodali asi 400 roušek a stále pro ně ještě šijeme,“ uvedl starosta zlínské jednoty Orla Jaromír Schneider.

Když už nemocnice další roušky akutně nepotřebovaly, přišli členové Orla na nápad postavit na chodníku před orlovnou tzv. rouškovník, ze kterého by si mohli pro svou potřebu vzít bezplatně roušku i běžní obyvatelé města. Rouškovník stojí před orlovnou ve Štefánikově ulici ve Zlíně od 1. dubna a orlové na něm dvakrát až třikrát denně zásobu roušek doplňují. „Během jednoho dne si lidé rozeberou na pět desítek roušek,“ upřesnil Schneider.

Sekretář orelské jednoty Marcela Sousedíková, která výrobu roušek iniciovala, říká: „Všimla jsem si, že ještě spousta lidí nosí jednorázové roušky, a také jsem potkávala seniory bez roušek. Tak vznikl nápad umístit rouškouvník před budovu orlovny.“ Dokud bude o látkové roušky zájem, hodlají orlové v jejich výrobě a rozdávání pokračovat.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x