Víte, jak na záchranářskou uličku? Pomoci mají nové polepy na sanitkách

Foto: ZZS ZK
ZLÍNSKÝ KRAJ – Posádky Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje se prakticky denně setkávají s nešvarem, kdy řidiči vjíždí do křižovatek v okamžiku, kdy mají zůstat stát a dát přednost houkající sanitce, nebo vůbec netuší, jak se zachovat, a začnou zmateně kličkovat. Řidičům mají nyní pomoci návody, které budou vylepené na zadním autě sanitek.

Pravidlo záchranářské uličky platí podle zákona už pět let. Ale i přesto, že se situace na silnicích ve Zlínském kraji za ta léta v tomto ohledu významně zlepšila, stále se najdou řidiči, kteří netuší, jak záchranářským vozidlům jedoucím na majáky uhýbat a vytvořit takzvanou záchranářskou uličku.

Proto jsme se rozhodli, že v rámci vzdělávání na zadní okno všech našich sanitek postupně nalepíme návody, jak na to,“ uvedla mluvčí krajských záchranářů Gabriela Netopilová Sluštíková.

Řidičům nejlépe pomůže hřbet pravé ruky. Když palec odtáhnete od ostatních prstů, mezera mezi palcem a ukazováčkem představuje záchranářskou uličku a ostatní prsty pak další jízdní pruhy,“ uvádí web ZZS ZK.

PAMATUJTE:

  • Průjezdní pás je potřeba vytvořit již při pomalu jedoucí koloně. Vytvářet jej, až když kolona stojí, je většinou pozdě, protože vozidla často nemají kam uhnout.
  • Neuzavírejte uličku po průjezdu vozidel IZS. Na místo události mohou být dovolány další posádky.
  • Pokud při jízdě v obci vidíte blikající sanitku, nemusíte hned zprudka sešlápnout brzdu. Takovým manévrem často pouze docílíte toho, že se za vámi vytvoří kolona. Stačí uhnout k pravé krajnici, případně do pravého jízdního pruhu za využití pravidla zipu a pomalu pokračovat v jízdě.
  • V úzkých ulicích, nepřehledných místech nebo v místech se zúžením je nutné zastavit a sanitní vozidlo pustit.

Dodržováním těchto pravidel se na záchraně lidských životů podílíte i vy za volantem! Mějte na paměti, že rozhoduje každá ušetřená minuta,“ informují záchranáři.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x