Vítej, jaro. Tak už asi opravdu. Zahrádky, ryby a čuníci na svahu

Foto: zlin.cz, Karel Palička
ZLÍNSKÝ KRAJ - To se můžeme stokrát dušovat, jak že máme rádi zimu, jak umí být pěkná, jak nám sluší čepice a rukavice a grog a tak dále. Ale když se ohlásí jaro - jako o tomto víkendu - tak se naráz a rádi hlásíme právě k němu. A je to tak v pořádku.

„Já jsem opravdu milovník zimy. Ale stejně tak jara, léta a podzimu,“ hlásil s tradičním úsměvem i nadhledem z prosluněné Karolinky, konkrétně z tamního lyžařského svahu, milovník života Karel Palička.

„Máme tu hezkou akci, říkáme tomu Zabíjení sezóny, což je samozřejmě spojeno s pravými zabíjačkovými dobrotami přímo u sjezdovky. Lyžování je pořád v pohodě, máme se krásně. A nejlépe asi čuníkové. Kdo totiž dorazil v masce prasátka, lyžuje dnes zcela zdarma,“ vysvětlil nejčilejší sedmdesátník všech dob. V Karolince připravili také závod v obřím slalomu a dětský karneval.

Tolik ze zimních dozvuků. Ovšem už opravdu jarní víkend měl logicky mnoho jiných podob. Naráz ožily zahrádkářské kolonie. Veronika Čepicová s manželem Aloisem už nemohli v sobotu chybět na zlínském Burešově. „A je to tady, dočkali jsme se. Jara i zahrádky,“ hlaholila za oba zkušené mistry oboru paní Veronika.

„Už jsme zaseli hrášek a cibuli sazečku, báječně se jeví česnek, zimu přežil v dokonalé kondici, musíme překopat a pohrabat záhony, hýbeme se coby čilí důchodci programově a chci věřit, že nám ani dobrým kamarádům nebudou v létě a na podzim sklízet plody práce podivné existence, které se tu občas objeví,“ dodává paní Veronika.

Rušno, tak by se to asi napsat nemělo, pak tedy slušně zaplněno bylo na řadě osvědčených míst také vyznavači Petrova cechu, rozumějte rybáři.

„Báječné počasí, máme několikrát nahozeno, kolega pouštěl zpět dva slušné kapříky, uvidíme, čeho se ještě dočkáme,“ pozdravil čtenáře zlin.cz od jezu ve Spytihněvi zkušený Zdeněk Mazal.

„Rád si vzpomenu třeba na více než metrového jesetera nebo téměř metrového kapra, ale rybařina zdaleka není jen o úlovcích,“ měl jako jiní výbornou jarní náladu pan Zdeněk.

Nakonec ale jeho parta úspěšná byla, voda vydala spoustu ryb, většina z nich zamířila zpět do vody.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x