AKTUALIZACE: Vláda kvůli koronaviru zavírá školy a ruší veškeré kulturní akce

Ilustrační foto (Foto: Pixabay)
ČESKÁ REPUBLIKA - To, čeho se mnozí v souvislosti s koronavirem obávali, je tady. Vláda od úterý 10. března od 18.00 zakázala všechny kulturní, sportovní a společenské akce nad 100 účastníků. Od středy pak bude do odvolání přerušena výuka ve všech základních a středních školách. Informace byla zveřejněna na serveru vlada.cz.

Testy ve Státním zdravotním ústavu potvrdily případy lidí, kteří se nakazili koronavirem v zahraničí a v pondělí 9. března byla potvrzena nákaza člověka, který nemá cestovatelskou anamnézu. U všech je průběh nemoci mírný. Hygienici nyní provádějí potřebná epidemiologická šetření včetně dohledávání všech osob, se kterými přišli nakažení do blízkého kontaktu.

Ve Zlínském kraji je zatím potvrzený jeden případ nákazy, a to u dvaačtyřicetileté ženy z Rožnova pod Radhoštěm. Koronavirus může způsobit běžné komplikace, jako je nachlazení, kašel, dýchací obtíže, teploty. Ale také smrtící choroby, jako je dýchací onemocnění zvané těžký akutní respirační syndrom SARS či infekci MERS.

Na přerušení výuky na školách zareagovala i zlínská univerzita. Zastavená výuka, uzavřená univerzitní knihovna i částečné omezení provozu vysokoškolské menzy. Taková jsou opatření, která dnes vydal rektor Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Vladimír Sedlařík, a to s platností od 11. do 22. března 2020.

„Bedlivě sledujeme aktuální vývoj situace, je možné, že bude doba přerušení výuky prodloužena,“ upřesnil dnes Vladimír Sedlařík, rektor Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. „Univerzita má necelých 10 tisíc studentů a zaměstnanců a chceme se proto chovat zodpovědně,“ vysvětlil rektor zlínské univerzity.

Pro studenty to znamená, že budou studovat sami doma. S univerzitou mají komunikovat pouze telefonicky nebo emailem. Zároveň je uzavřená Knihovna UTB, a to jak pro studenty, zaměstnance i veřejnost.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x