Vodník Florian slaví jubileum

Antonín Kročil alias vodník Florian (Foto: Zlin.cz)
UHERSKÝ BROD - Byl to v roce 2009 výborný nápad. Antonín Kročil z Uherského Brodu už měl za sebou téměř dvě desítky let prodeje kaprů z klasických kádí. A tak si řekl, že i navýsost tradiční věc prostě žádá změnu.

A už to bylo. Poctivý vodnický frak, nepromokavé kalhoty i boty i jiné speciální doplňky. Mimo jiné umělé zelené vlasy, klobouk i barvy na tvář. A šup…šup před rovnými deseti lety do kašny. Podběrák k tomu a teď tak končí desetiletku, v níž udělal velikou radost malým i větším dětem, stejně tak jejich rodičům a dalším.

„Letos byli kapři opravdu parádní. Služba je pětidenní, končím v kašně pár hodin před Štědrým dnem 23. prosince, ale podmínky mohu pochválit. Pro vodníka, který přeci jen není lední medvěd, výborné. Teploty byly vyšší než v jiných předvánočních časech, člověku přece jen přibývá let a na zdraví musí dbát i vodník, to je jasné,“ hlásil po skončené směně Florian, tedy Broďan Antonín Kročil.

Čtenářům Zlin.cz posílá pozdrav. Vyřizuje přání hodně pohody a výborných gurmánských zážitků u vánočního stolu.

U nás doma budeme mít s ženou a malým vodníčkem čtyřletým Tomíkem kapra klasicky v trojobalu, ale moje paní se určitě i letos blýskne kapřími hranolky, což jsou vykostěné kapří filety nakrájené na tenké plátky a osmažené v těstíčku,“ nabádá vyzkoušet i novější věci pan Kročil.

A ještě k jednomu jubileu. Příští rok oslaví už třicet let od chvíle, co se začal věnovat prodeji živých ryb v předvánočním čase. To je úctyhodné, ale podobných frajerů je jistě po republice více. Ještě, že se z něj před deseti lety stal vodník…

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x