VOLBY: Speciální hlasovací komise navštívila víc jak stovku lidí v karanténě

Foto: Zlínský kraj
ZLÍNSKÝ KRAJ – Celkem 129 voličů ze Zlínského kraje, kteří jsou aktuálně v karanténě nebo izolaci kvůli koronaviru, využilo možnost telefonicky nahlásit na Krajský úřad Zlínského kraje svůj zájem volit do přenosné volební schránky v místě svého bydliště. Vyrazilo za nimi celkem šest speciálních hlasovacích komisí složených ze zástupců krajského úřadu a Armády ČR, informoval server Zlin.cz Jan Vandík ze zlínského hejtmanství.

„Pro okres Uherské Hradiště bylo nahlášeno 59 voličů na 26 adresách, pro okres Zlín bylo nahlášeno 37 voličů na 18 adresách, k tomu jeden volič v Krajské nemocnici T. Bati a dva voliči v sociálním pobytovém zařízení ve Zlíně. Pro okres Kroměříž bylo nahlášeno 20 voličů na devíti adresách a tři voliči v sociálním pobytovém zařízení v Kroměříži. Pro okres Vsetín bylo nahlášeno sedm voličů na šesti adresách,“ upřesnil Vandík.

V celé České republice svůj zájem volit do přenosné volební schránky kvůli karanténě nebo izolaci nahlásilo celkem 1 773 voličů.

„Někteří voliči, kteří o tento způsob volby projevili zájem, ale nakonec tuto možnosti nevyužili. Jinak hlasování probíhalo v celém Zlínském kraji bez větších problémů, o čemž svědčí i to, že naše hlasovací komise stihly všechny nahlášené voliče navštívit už během pátku, i když jsme na to podle zákona měli k dispozici ještě i sobotu do 14 hodin,“ informovala Pavlína Nováková, vedoucí oddělení organizačních činností a neziskového sektoru krajského úřadu.

Už ve středu 30. září mohli lidé v izolaci nebo v karanténě realizovat své volební právo také takzvanou metodou DRIVE-IN, tedy hlasováním z auta na speciálních volebních stanovištích. Ve Zlínském kraji se takto volilo ve všech čtyřech okresních městech – Kroměříži, Uherském Hradišti, Vsetíně a Zlíně. „Této možnosti zde využilo celkem 295 voličů, což byl při srovnání všech krajů České republiky čtvrtý nejvyšší počet. V celé republice takto odvolilo 3 672 lidí, dodal Vandík.

--> --> --> --> -->