Volby ve Vsetíně vyhrálo hnutí ANO, starostou ale bude Jiří Čunek

Foto: Jiří Balát
VSETÍN – I když v komunálních volbách ve Vsetíně zvítězilo hnutí ANO, starostou se stane Jiří Čunek z KDU-ČSL, jehož strana skončila na druhém místě. Vyplývá to ze středečního memoranda, které podepsali zástupci hnutí ANO, KDU-ČSL a Nestraníků. Lídři ostatních stran jsou dohodou nové koalice zaskočeni.

Výsledkem povolebního vyjednávání ve Vsetíně je podepsání memoranda o koaliční spolupráci mezi vítězným hnutím ANO, které získalo pět mandátů, KDU-ČSL se čtyřmi mandáty a Nestraníky, kteří budou mít na radnici dva mandáty. Dohodnutá koalice tak bude mít v 21členném zastupitelstvu 11 hlasů.

Do křesla prvního muže vsetínské radnice usedne bývalý hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek, který funkci starosty vykonával už v letech 1998-2007 a 2014-2017, a to i přesto, že lidovci ve Vsetíně poprvé od roku 2010 komunální volby nevyhráli. Porazilo je hnutí ANO s lídrem a dosavadním místostarostou Pavlem Bartošem, který od voličů obdržel 2196 preferenčních hlasů. Přesto ANO starostu mít nebude.

Od počátečního vyjednávání respektujeme vůli voličů, ze které jednoznačně vyplývá, že vítězi voleb jsou zástupci hnutí ANO následováni KDU-ČSL. Pečlivě jsme zvažovali veškeré možné varianty, které by vedly k sestavení pevné a silné koalice,“ uvedl Pavel Bartoň z hnutí ANO, které ve volbách získalo 20 procent hlasů.

Pro hnutí ANO je přenechání funkce starosty lidovcům logickým kompromisem. Lidovci totiž vytvořili společný blok s Nestraníky, s nimiž mají dohromady šest hlasů, zatímco hnutí ANO jich má pouze pět.

Primárně jsme řešili, aby to nebylo ‚o nás bez nás‘. Museli jsme udělat nějaký kompromis. Už proto, že chceme mít co největší vliv na chod města a ukázat našim voličům, že jejich důvěru nezklameme. Vnímáme také potenciál volebního výsledku pana Jiřího Čunka, uvedl lídr hnutí ANO Pavel Bartoň.

Pro Jiřího Čunka hovoří také 2020 preferenčních hlasů, které dostal od voličů. Přestože byl až na 21. místě volební kandidátky KDU-ČSL, přeskočil místostarostku Simonu Hlaváčovou i současného starostu Jiřího Růžičku.

Složením dohodnuté koalice byli ale šokováni lídři ostatních stran, podle nichž mělo hnutí ANO coby vítěz voleb jiné možnosti k sestavení nového vedení města.

To, že ANO přenechalo místo starosty panu Čunkovi, spoustu lidí zklame,“ sdělil lídr Koalice pro otevřený Vsetín Michal Berg, která ve volbách skončila se třemi mandáty na třetím místě. „Nerozumím tomu. Historicky se tu nestalo, aby vítězná strana neměla starostu. Je to návrat éry Jiřího Čunka,“ neskrýval zklamání místostarosta Tomáš Pifka. Jeho STAN půjde se dvěma mandáty do opozice, kam jej doprovodí také Koalice pro otevřený Vsetín, SPD, ODS a PRO-pořádek-rozvoj-odpovědnost Vsetín.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x