Volby za dveřmi, volit se bude na faře i v psychiatrické léčebně, v kuželně i kulečníkovém klubu

Foto: Jiří Balát
ZLÍNSKÝ KRAJ - Vše má docela zaběhnutý rituál. Volební místnosti je třeba vybavit v intencích zákona volební schránkou, stejně tak schránkou přenosnou, dostatečným množstvím hlasovacích lístků, prázdných obálek opatřených úředním razítkem, psacími potřebami a mnoha dalšími náležitostmi, chybět nesmí samozřejmě na žádné z nich zvenčí vyvěšená státní vlajka.

Pak se sejdou volební komise a komunální volby, které určí ve Zlínském kraji pro příští čtyři roky nové zastupitele, mohou ve 307 obcích a městech začít. Na Kroměřížsku se půjde volit také do Senátu.

Volby se uskuteční v pátek 23. a v sobotu 24. září, první den od 14 do 22 hodin, druhý pak od 8 do 14 hodin. Pak se volební místnosti zavřou a následuje sčítání hlasů.

Klasickými volebními místnostmi projdou lidé během volebního aktu nejčastěji ve školách, na obecních i městských úřadech, často zajdou do restaurací, kulturních domů, jsou ale i místa poněkud méně tradiční, třebaže si už vlastně tradici přes svoji neobvyklost budují, volební místnosti příliš často svoje „usazení“ nemění.

Zajímavé to budou mít voliči v Kroměříži. Podle všeho se tu o posty ve vedení historického města rozpoutá docela slušný boj.

„Máme hned čtrnáct subjektů, které budou usilovat o úspěch,“ vypočítává mluvčí Kroměříže Jan Vondrášek. Což je pozoruhodné třeba v kontextu s třikrát větším Zlínem, kde se do volebního boje vydává jen devět uskupení. Před dvanácti lety v roce 2010 jich ještě bylo patnáct.

V Kroměříži i ve Zlíně se budou rozdávat hlasy voličů na nevšedních místech. V Kroměříži půjdou lidé volit do areálu Psychiatrické léčebny, přesněji řečeno Psychiatrické nemocnice, jedna z volebních místností je například v kuželně.

Zlíňané mají 74 volebních okrsků, volit se bude například v kulečníkovém klubu, hale stolního tenisu anebo v jeslích.

O jednu zajímavost přicházejí voliči z Francovy Lhoty, konkrétně ti, kteří volí v okrsku na Pulčíně.

„Nedávno jsme tu měli ve volební komisi samé chlapy, to byl unikát, do této práce se dávají spíše ženy, ale tentokrát už bude situace jiná, mezi muže se přihlásily do volební komise i dvě dámy, jsme samozřejmě rádi,“ připomíná konec jedinečnosti na dohled od krásných skalních útvarů starosta Miroslav Brlica.

A jak to všechno dopadne? To je v rukou a hlavách voličů na 687 místech ve Zlínském kraji. Jinak je to ve hvězdách… Vědět by to mohli v jedné neobvyklé volební místnosti. Ta je totiž ve Valašském Meziříčí v tamní Hvězdárně…

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x