Vozidlo za 400 korun? Proč ne! V Kroměříži se dražily autovraky

Foto: Město Kroměříž
KROMĚŘÍŽ – Celkem 33 500 korun dali kupující za vraky, které dražila kroměřížská radnice. Čtrnáct vozidel bez platné technické kontroly dlouhodobě zabíralo cenná místa na parkovištích v ulicích Kroměříže.

Jsme s výsledkem dražby spokojeni. Všechna nabízená vozidla mají nové majitele a město za ně získalo peníze na pokrytí nákladů na odtah, uskladnění a samotnou dražbu,“ uvedl místostarosta Vratislav Krejčíř.

Do dražby, která se konala v areálu Kroměřížských technických služeb, se zaregistrovalo 12 lidí. S výjimkou jednoho vozidla, které bylo vydraženo za vyvolávací cenu, se o všechny licitovalo a prodány tak byly za vyšší cenu než byla cena vyvolávací. Ta odpovídala stáří a stavu automobilů, pohybovala se od 400 do 2000 korun.

Nejvíce peněz, 5000 korun, zaplatil zájemce za vůz Peugeot 308. V nabídce byla i vozidla Škoda Felicia, Škoda Octavia, Ford Focus, Ford Mondeo, Peugeot 205, Renault Clio, Fiat Marea či Opel Agila.

Město může dlouhodobě odstavená vozidla z ulic a parkovišť odstraňovat díky novele zákona o pozemních komunikacích. Od roku 2020 tak z ulic Kroměříže zmizelo již zhruba 100 vraků. „Každé takové vozidlo blokovalo parkovací místo, které nyní občané mohou využívat,“ dodal Krejčíř.

Většinu ze zmíněných asi sta vraků odstranili po výzvě z ulic a parkovišť sami provozovatelé, odtaženo bylo v letech 2020 a 2021 jen celkem 19 vozidel. Prvních 14 z nich se dnes vydražilo. O zbylých pět projevili zájem provozovatelé, město tak tato auta do dražby dát nemůže.

Provozovatelé odtažených vozidel mají vždy tři měsíce na to, aby si je z areálu KTS vyzvedli. Někteří tak v minulosti učinili a zaplatili technickým službám náklady na odtažení. Pokud si provozovatel auto nevyzvedne tři měsíce od doručení oznámení, může silniční správní úřad rozhodnout o prodeji vozidla v dražbě. V případě, že se auto kvůli nulové hodnotě prodat nepodaří, čeká vrak likvidace.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x