Vrchařská koruna Valašska podruhé společně darovala krev ve Vsetínské nemocnici

VSETÍN - Již podruhé darovali společně krev cyklisté Vrchařské koruny Valašska (VKV), tentokrát se jich sešla desítka a pomohli Hematologicko-transfuznímu oddělení Vsetínské nemocnice doplnit počty dárců. Server Zlin.cz o tom informoval mluvčí krajských nemocnic Egon Havrlant.

Stejně jako v dalších oblastech, i v dárcovství aktuálně platí omezení v souvislosti s rizikem onemocnění koronavirovou nákazou. Důležité je ovšem i to, že nařízení Vlády České republiky ze dne 12. března 2020, podle kterého platí zákaz shromáždění více než 30 osob, se nevztahuje na činnost zařízení transfuzní služby a odběry tedy i ve Vsetínské nemocnici pokračují.

„Počty dobrovolných dárců krve jsou v těchto týdnech nižší. Někteří dárci jsou v karanténě po návratu z ciziny, někteří se odhlašují kvůli jiným zdravotním problémům,“ uvedla Jana Čandová z Hematologicko-transfuzního oddělení Vsetínské nemocnice.

Odběrová centra jsou ráda za každého dárce přihlášeného k odběru. Darovat krev je však aktuálně možné nejdříve 28 dní po návratu ze zemí s výskytem koronaviru, případně od kontaktu s rizikovou osobou (návrat z ciziny, onemocnění), a rovněž nejméně 28 dní po vyléčení respiračního onemocnění.

„Dárci se u nás k odběru tradičně přihlašují na telefonním čísle 571 818 605, zde jim také v případě potřeby poradíme,“ dodala Jana Čandová a poděkovala všem, kteří krev i v těchto dnech darují. „Řešení veškerých dotazů by ale mělo probíhat telefonicky. Prosíme dárce, kteří se vracejí z ciziny, případně mají příznaky respirační choroby, jsou v kontaktu s rizikovou osobou, aby na transfuzní oddělení nevstupovali,“ vyzvala Mgr. Čandová a požádala rovněž dárce, aby sledovali aktuální informace na webu Vsetínské nemocnice. Situace se může aktuálně měnit.

Vrchařská korunu Valašska (VKV) je primárně cykloturistický projekt. Držitelem VKV se stává každý biker, který v daném období zdolá na jízdním kole všech 20 předepsaných vrcholů. Jako důkaz je třeba na každém vrcholu se vyfotit tak, aby bylo patrné, že jde o daný vrchol.

Vrchařská koruna Valašska darovala společně krev poprvé v závěru loňského roku. Sami také podpořili dětské oddělení, v rámci benefice Véčkaři dětem předali počátkem letošního roku ředitelce Vsetínské nemocnice Věře Prouskové a hejtmanu Zlínského kraje Jiřímu Čunkovi, který má nad VKV záštitu, šek na bezmála 32 tisíc korun. Určeny jsou na podporu pacientů dětského oddělení Vsetínské nemocnice.

UPOZORNĚNÍ PRO DÁRCE KRVE v souvislosti s rizikem onemocnění koronavirem

Vážení dárci, žádáme Vás o respektování daných pokynů: 1. Máte, nebo měli jste, v posledním měsíci projevy onemocnění dýchacích cest (kašel, dušnost, teploty)? 2. Pobývali jste v posledních 28 dnech v zemích s výskytem koronaviru? 3. Byli jste/jste v kontaktu s osobou, která měla/má projevy onemocnění dýchacích cest, pobývala v posledních 28 dnech v zemích s výskytem koronaviru? Pokud jste odpověděli ANO na kteroukoliv z těchto otázek, nedarujte a nevstupujte na Hematologicko-transfuzní oddělení Vsetínské nemocnice. Darovat můžete nejdříve 28 dní po návratu ze zemí s výskytem koronaviru, od kontaktu s rizikovou osobou, po vyléčení respiračního onemocnění. Děkujeme Vám za pochopení.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x