Všemina – místo kouzel, panenské přírody i zmaru

Všemina – místo kouzel, panenské přírody i zmaru
VŠEMINA - Což o to, vybral si kdysi šéf slušovického zemědělského kombinátu František Čuba a jeho spolupracovníci dobře. Všemina leží pár kilometrů za Slušovicemi, obklopují ji lesy, je tu přehrada i dnes už zase slušně inovované ubytování v hotelu kdysi přímo na svou dobu jedinečném. Ne nadarmo je v okolí také spousta chat. Kdo se sem vydá, může absorbovat jarní kouzla přírody, stejně tak ho asi zarazí, že jsou tu i věci, které, myšleno v horším slova smyslu, jinde neuvidí.

Ale pěkně popořádku. Zdejší hotel vypadá na první pohled po rekonstrukčních zásazích zase dobře.

„Když jsem tu byl někdy před pětatřiceti lety a viděl jsem, že je uvnitř bazén, měl jsem zážitek na celý rok,“ dívá se od přehrady k hotelu s udicí starší rybář Milan. Podle něj je místo vybráno skvěle a pořád má lidem z okolí co nabídnout.

V České televizi se nedávno objevil třicet tři let starý záznam velkého zábavného pořadu natáčeného právě tady. Soutěžila dvě družstva plná hvězd fotbalových trávníků i populární hudby, uváděl Josef Dvořák.

„Tři dny jsme se připravovali, zkoušeli, více než dvouhodinový pořad pak jel večer naživo,“ vybavuje si přímý účastník František Mikulička, bývalý špičkový fotbalista.

Když se ale vydáte od hotelu po žluté značce něco přes půl kilometru do kopce, narazíte na vrchu Papradná na jeden zvláštní pozůstatek časů už dávno minulých. Z kdysi přímo honosné koliby určené pro top klientelu od nás i ze světa je podivná ruina.

„Říká se, že tu v roce 1990 pobyl i nedávný americký prezident Donald Trump, měl tu i přespat, jiní zase říkají, že nocoval v apartmánu v hotelu o kus níž,“ přehlíží zchátralou stavbu, která už luxus nepřipomíná ani náhodou, turista Jiří zjevně znalý zdejších reálií.

Pravda je, že Donald Trump tu opravdu pobyl, když se v nedalekém Zlíně spolu s tehdejší ženou Ivanou a dětmi zúčastnil pohřbu svého tchána Miloše Zelníčka.

Procházku voňavou jarní zelení můžete zakončit pod přehradou. Ale zážitek to pěkný nebude.

Bývalý sportovní areál s tenisovými kurty a halou byl kdysi také chloubou. Dnes ve svém stavu daleko více děsem. Snad se i tu podobně jako o pár set metrů výše u hotelu blýskne na lepší časy.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x