Vsetín bude hospodařit se schodkovým rozpočtem

Ilustrační foto (Foto: MěÚ Vsetín)
VSETÍN - Vsetínští zastupitelé schválili rozpočet na rok 2020. Je navržen jako schodkový, serveru Zlin.cz to oznámila mluvčí města Jana Raszková.

Rozpočet počítá s investicemi do dopravní infrastruktury ve městě, například točnou na Sychrov, ale také opravami mostů, autobusových zastávek, pokračování regenerace Luhu a vypracováním projektové dokumentace na regeneraci Rybníků. Plánuje také milionové investice do škol a školek a stavební úpravy dětského hřiště na Ohradě.

„Rozpočet je navržen jako schodkový s tím, že předpokládané příjmy dosáhnou částky 630,3 milionu korun, předpokládané výdaje budou téměř 824,8 milionu korun. Schodek ve výši 194,5 milionu je vyrovnán smluvně zajištěnými krátkodobými půjčenými prostředky a finančními prostředky, kterými město disponuje na bankovních účtech z přebytku hospodaření z minulých let,“ vysvětlil starosta Vsetína Jiří Růžička s tím, že celková částka na investice je 273,5 milionu korun, z toho na investice v dopravě půjde 46,1 milionu korun, investice ve školství a vzdělávání přijdou na 58,2 milionu korun, na sport a tělovýchovu připadne 70 milionů korun, bydlení, komunální služby a územní rozvoj bude podpořen částkou 88,5 milionu korun a na investice do ostatních odvětví půjde 10,7 milionu korun.

Z investičních akcí plánuje radnice v příštím roce například výstavbu točny na sídlišti Sychrov, na kterou je v rozpočtu vyčleněno 10 milionů korun. Počítá se s pokračováním výstavby cyklostezky Rokytenka. Rozpočet pamatuje na projektovou přípravu stavebních úprav Dolního náměstí a vyčleňuje také finance na projektovou dokumentaci přednádražního prostoru.

Město nadále hodlá pokračovat v investicích do školek a škol v celkové hodnotě 58,2 milionu korun. Chystá se mimo jiné zateplení mateřské školy na Ohradě, rekonstrukce školních hřišť na základních školách Ohrada a Trávníky. Na Trávníkách se také uskuteční rekonstrukce elektroinstalace a výměna osvětlení v pavilonu školy.

V oblasti tělovýchovy a sportu se počítá například s financováním rekonstrukce městských lázní nebo montáží bezpečnostních skel na zimním stadionu. „Vyčleněny jsou i peníze na vznik projektové dokumentace na sportovní areál na Ohradě u Bečvy a také prostředky na revitalizaci území u střední průmyslové školy, kde během příštího roku vznikne pumptrack,“ přiblížil starosta.

V rozpočtu jsou také vyčleněny finance na dotační programy pro neziskové organizace v sociální oblasti, oblasti kultury a sportu. „Zde došlo oproti roku 2019 k navýšení u každého programu o více jak milion korun, dotace tedy budou v celkové hodnotě 25,12 milionu korun,“ uzavřel Růžička.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x