Vsetín pomohl podnikatelům v koronakrizi částkou 1,5 milionu korun

Ilustrační foto (Foto: MěÚ Vsetín)
VSETÍN – Radnice ve Vsetíně pomohla podnikatelům postiženým koronakrizí v celkové částce 1,5 milionu korun. Živnostníkům odpustila nájmy za nebytové prostory, restauracím zase zrušila poplatky za zahrádky, řekla serveru Zlin.cz mluvčí Vsetína Jana Raszková.

Vsetín pomohl podnikatelům v několika směrech. „Již na jaře jsme živnostníkům, kteří mají pronajaty nebytové prostory od města a byli postiženi nařízením vlády o uzavření provozoven, odpustili jedno měsíční nájemné. Celkově šlo o částku 630 082 korun,“ zmínil první způsob podpory starosta Jiří Růžička.

Provozovatelům restaurací a hotelů město zrušilo pro letošní rok poplatek za předzahrádky a poplatek z pobytu. „V těchto případech nelze podporu přesně vyčíslit, protože výše odvedených poplatků závisí na množství a délce období otevření předzahrádek, respektive množství ubytovaných osob a délce jejich pobytu ve Vsetíně. Pokud bychom vycházeli ze stejného počtu dnů a obsazenosti jako v roce 2019, výnosy z poplatku za předzahrádky by byly 106 000 korun a z poplatku za pobyt 164 000 korun,“ přiblížila vedoucí finančního odboru radnice Jana Matochová.

Další formou podpory podnikatelům bylo vyhlášení Programu na podporu podnikání ke zmírnění následků škod vzniklých v souvislosti s krizovými opatřeními za nouzového stavu v roce 2020. „Výše dotace pro jednoho podnikatele mohla činit maximálně 20 000 korun a určena byla na krytí jednoho měsíčního nájmu,“ vysvětlil Růžička s tím, že do programu alokovalo zastupitelstvo města dva miliony korun. O podporu se podnikatelé mohli ucházet ve dvou vypsaných kolech. V tom prvním jim radní v červnu rozdělili 409 721 korun a ve druhém pak v září schválili vyplacení dalších 113 102 korun.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x