Vsetín udělí cenu města Zdeňce Straškrabové

foto: Radovan Kocúrek
VSETÍN – Cena města Vsetína za rok 2022 poputuje do rukou folkloristky Zdeňky Straškrabové. Shodli se na tom místní zastupitelé, kdy laureátku ceny vybrali z jedenácti nominovaných osobností.

Každoročně udělovaná Cena města Vsetína putuje do rukou osobnosti, která přispěla k rozvoji města v nejrůznějších oblastech lidské činnosti. Návrhy na ocenění mohli lidé podávat do konce roku 2022. Radnice tak obdržela celkem čtyřiadvacet nominací. Mnohé ale nesplňovaly podmínky dané statutem ocenění a některá jména se opakovala.

Zastupitelé tak měli na výběr z jedenácti jmen. Mezi nominovanými se objevil Zdeněk Čablík, organizátor benefičního hokejbalového turnaje Stoupa Cup, dlouholetý sportovní novinář a fotograf Julius Ficek, nebo Vladimír Hrbas, který je dlouholetým činovníkem a cvičitelem TJ MEZ Vsetín. Dále byl nominován Václav Jadrný, dlouholetý činovník TJ Sokol a Klubu českých turistů a Jiřina Kašparová, kulturní pracovnice, loutkoherečka a vedoucí klubu seniorů. V seznamu se objevil také fotograf Radovan Kocúrek, dlouholetá členka Sboru pro občanské záležitosti Vojtěška Mocková, nebo Lubomír Rafaj, bývalý fotbalista, který se podílel i na výstavbě zimního stadionu. V poslední trojici nominovaných se objevila Jiřina Sousedíková, propagátorka valašského folkloru, Eva Stejskalová, bývalá majitelka Regionální televize.cz a folklorní zpěvačka Zdeňka Straškrabová.

Radní nakonec doporučili zastupitelům města ocenit za rok 2022 právě Zdeňku Straškrabovou. A jejich návrh skutečně podpořilo všech devatenáct přítomných zastupitelů.

„Nominacemi na Cenu města Vsetína se zabývala kulturní komise rady města a následně radní, kteří souhlasili s doporučením komise a předložili zastupitelům návrh udělit tuto cenu Zdeňce Straškrabové. Ta si ji jistě zaslouží za dlouholeté působení v oblasti folkloru a za to, že svým zpěvem mnoho let rozdávala a rozdává radost všem příznivcům valašské muziky,“ zdůvodnil udělení ceny starosta města Jiří Čunek.

Zdeňka Straškrabová je již 75 let členkou folklorního souboru Vsacan a stále aktivní zpěvačkou. Za dobu svého působení absolvovala stovky vystoupení doma i v zahraničí. Dokonce patřila mezi hvězdné trio valašských zpěváků spolu s Jarmilou Šulákovou a Josefem Lažou. I ve svých 88 letech se účastní tradičních folklorních akcí, jako je například zpívání koled na vsetínském náměstí, a šíří kolem sebe nezdolnou energii. V roce 2004 jí bylo uděleno Čestné občanství města Vsetína za přínos v oblasti kultury.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x