Vsetínská cukrářská olympionička s perníkem vybojovala zlato

foto: město Vsetín
VSETÍN – Významného úspěchu dosáhla na nejprestižnější světové soutěži kuchařského umění vsetínská učitelka Jaroslava Londová. Zdobeným perníkem ohromila porotu a ze Stuttgartu si dovezla zlatou medaili v kategorii uměleckých cukrářů.

IKA Culinary Olympics je nejstarší, největší a nejrozmanitější mezinárodní soutěž kuchařského umění na světě. Stejně jako olympiáda se koná jednou za čtyři roky v německém Stuttgardu. A letos na ni dorazila taky učitelka Střední odborné školy Josefa Sousedíka ve Vsetíně Jaroslava Londová, která svým perníkovým uměním kralovala v kategorii uměleckých cukrářů.

„Profesionální týmy šéfkuchařů vášnivě pracují na dokonalé interakci ingrediencí, přípravě a prezentaci svých pokrmů. Již téměř 125 let se zde vytvářejí nové kulinářské trendy. Zároveň se sem sjíždějí jednotliví soutěžící z celého světa, kteří předvádějí své umění v konkrétních kategoriích kuchařů, cukrářů a řezbářů ze zeleniny a sýrů – Classic Vegetable Carving,“ přiblížila soutěž „olympionička“ ze Vsetína.

Pro Jaroslavu Londovou, která se věnuje oboru cukrář, je celoživotní náplní výroba a zdobení perníků. Se svými výrobky se taky pravidelně úspěšně účastní různých soutěží. Na té stuttgartské tak nesměla chybět.

„Sjeli se tam umělci, kteří tvořili díla výhradně z jedlých cukrářských surovin, jako jsou čokoláda, karamel nebo marcipán a jiné modelovací hmoty. S perníkem jsem byla mezi 214 exponáty jediná. Tím jsem na českou školu strhla mimořádnou pozornost. Perník se totiž nedá tak lehce tvarovat. Vše se musí měřit, vyřezávat, lepit, abyste docílili požadovaného tvaru. Vytvořit 3D výrobky je velmi náročné,“ popisuje Londová.

Téma letošního ročníku nebylo pevně stanovené. Každý účastník si ho tak mohl zvolit sám. „Já jsem si ho připravovala téměř rok. Již z mládí mám velkou zálibu v geometrii, proto jsem od začátku věděla, že chci vytvořit něco, co by ji vyjadřovalo. Po mnoha návrzích a hledání na internetu jsem zvolila téma Platonovy mnohostěny, které se zakládá na vytvoření pěti pravidelných mnohostěnných těles znázorňujících čtyři živly a vesmír,“ řekla vsetínská cukrářka, která předvedla bezkonkurenční výkon a její výrobek si vysloužil od poroty zlatou medaili.

„Je to neskutečný pocit radosti a štěstí. Připravit se na takovou soutěž je opravdu velmi časově náročné. Veškeré tvoření trvalo více jak měsíc. Mám za sebou nespočet hodin strávených pečením a zdobením. Důležité je také vše pořádně zabalit a bezpečně dopravit na místo konání soutěže. To vše doprovází stres a napětí. Proto jsem nesmírně ráda, že se má snaha vyplatila. Po celou dobu tvoření jsem měla obrovskou podporu celé své rodiny,“ vyjádřila své pocity ze soutěže Londová.

Její úspěch samozřejmě nemohl uniknout pozornosti vedení její „mateřské“ školy. „Úspěchu paní Londové si velice cením, je naprosto zasloužený. Celá naše škola je na paní učitelku patřičně hrdá,“ přidává se k radosti ze zlaté medaile ředitel SOŠ Josefa Sousedíka Marek Wandrol.

Famózního úspěchu si všimlo taky město Vsetín, které její vynikající reprezentaci na světové soutěži ocení na plánované březnové akci ke Dni učitelů.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x