Vsetínská hvězdárna bude sledovat zatmění Měsíce

Ilustrační foto: Muzeum regionu Valašsko
VSETÍN – Zítřejší 28. říjen není jen svátkem státním, ale taky astronomickým. Na obloze totiž bude možné vidět částečné zatmění Měsíce. To bude sledovat taky hvězdárna ve Vsetíně, která návštěvníkům poskytne dalekohledy a připraví odborný výklad. Na příchozí čeká taky zajímavý bonus – sledování Jupiteru se Saturnem.

Zatmění Měsíce nastává při úplňku, když se Slunce, Země a Měsíc ocitnou v jedné přímce. Právě jedno takové, i když jen částečné, nastane symbolicky na státní svátek 28. října, kdy si připomínáme vznik samostatného Československa. Země v tento den zastíní 13 procent měsíčního kotouče.

„Zatmění začne ve 21.35 hodin s Měsícem vysoko nad jihovýchodním obzorem, maximální fáze nastane ve 22.14 hodin a skončí ve 22.35 hodin,“ říká odborný pracovník vsetínské hvězdárny Pavel Svozil.

Právě vsetínská hvězdárna si pro ty, kteří chtějí vidět zatmění v přímém přenosu, připravila astronomický program. Ten začne ve 21.00 hodin. Návštěvníci budou moci tento jev sledovat prostřednictví zdejších dalekohledů a se zajímavým výkladem odborníků.

„V rámci programu proběhne i pozorování planety Jupiter s jeho velkými měsíci a Saturn s prstenci,“ láká na nemalý bonus Svozil. Zároveň ale doplňuje, že se hvězdárna návštěvníkům otevře jen tehdy, pokud budou na obloze vhodné podmínky.

„Doporučujeme sledovat Facebook Muzeum regionu Valašsko, kde se nejpozději hodinu před plánovaným začátkem objeví informace o případném zrušení akce. My ale věříme, že nám počasí vyjde vstříc a vše proběhne podle plánu,“ uzavírá Svozil.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x