Vsetínská knihovna oslavila 100 let

foto: www.mestovsetin.cz
VSETÍN – V úterý 5. října se knihovna oděla do slavnostního hávu. A stejně tak i její zaměstnanci. Slavilo se přece kulatých 100 let.

Vsetínská knihovna, která vyrostla 2. února 1921 slavila v úterý kulatiny. Oslava stoletého výročí se ale musela posunout na říjen kvůli epidemiologickým opatřením. A to navíc na dobu Týdne knihoven.

Oslav se zúčastnily stovky lidí a blahopřát přišla řada osobností veřejného, kulturního a společenského života města. Mezi nimi byli mimo jiné hejtman Zlínského kraje Radim Holiš, senátor Jiří Čunek, celé vedení vsetínské radnice v čele se starostou Jiřím Růžičkou či ředitelé vsetínských škol.

Před knihovnou se v 10.00 hodin sešlo mnoho gratulantů, přátel a příznivců. Přivítali je knihovnice a knihovníci v dobových kostýmech a vyslechli si se slzou v oku krásná přání.

„Přeju knihovně spoustu nadšených čtenářů a lidí, kteří v ní budou rádi trávit čas. Přeju jí také, aby měla i nadále tak nadšený tým pracovníků. Prostě, aby se jí po dalších mnoho let co nejlépe dařilo,“ řekl vsetínský starosta Jiří Růžička.

Při přání nebylo zapomenuto ani na to, že vsetínská knihovna je držitelkou ocenění Městská knihovna roku. A to z let 2014 a aktuálně z roku 2020.

Setkání na Dolním náměstí vyvrcholilo rozkrojením dortu, jak jinak než ve tvaru knihy. Následně se program přesunul do vnitřních prostor. Jeho průvodcem a moderátorem byl po celý den herec a muzikant Filip Cíl, který se mimo jiné výtečně zhostil zážitkového čtení. Poslechnout jste si mohli ukázky z dobových knih, jako třeba Bylo nás pět, postřižiny, nebo Povídání o pejskovi a kočičce.

Nad kronikami se potom vzpomínalo nad historií knihovny. Ta několikrát změnila název, prošla si několika totalitními režimy, ale vždy našla demokracii. A ani v nejtěžších chvílích neopomněla na své hlavní poslání.

K výročí si knihovna nadělila také nové logo a vizuální identitu. „V knihovně jsou knihy, v knihách jsou stránky a na stránkách jsou písmena. Celý koncept loga je postavený na spojení písmena „M“ a otáčejících se stránek knihy. Stránky jsou zjednodušené pouze do podoby čar vycházejících ze středu hřbetu knihy,“ uvedl autor nového visuálu Jakub Janeba.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x