Vsetínská nemocnice je na hraně svých kapacit, žádá o pomoc

Foto: Vsetínská nemocnice
VSETÍN – Situace ve Vsetínské nemocnici je vážná. Počet hospitalizovaných pacientů s covidem-19 překročil stovku a je pětkrát vyšší než před měsícem. Vedení nemocnice žádá o pomoc zdravotníky a dobrovolníky.

Vsetínská nemocnice je na začátku prosince na hranici svých kapacit. Zdravotní personál je vyčerpaný, přibývá také pracovních neschopností.

Na standardních lůžkách jsme na limitu, lépe řečeno i za ním,“ uvedl primář anesteziologicko-resuscitačního oddělení Marek Proksa. „V intenzivní péči jsme na hraně kapacit již týden. Místa, která se uvolní, jsou téměř okamžitě obsazena. Počty máme takové, které jsme nikdy neměli,“ dodal primář.

V současné době pečuje nemocnice o 101 covidových pacientů, z toho osm vyžaduje intenzivní péči. Nemocniční lůžka byla zaplněna mnohem rychleji, než jak tomu bylo v loňské podzimní vlně nebo letos na jaře. Vedení nemocnice proto žádá o výpomoc další zdravotníky a dobrovolníky.

Velký nápor zažívá také očkovací a odběrové místo. Nemocnice denně aplikuje vakcínu 250 zájemcům, převážně se jedná o třetí dávky. Průběžně jsou navyšovány i kapacity odběrových míst.

Patrný je naopak pokles zájmu o preventivní antigenní rychlotesty, nicméně zájem o PCR zůstává trvale vysoký. Zejména u indikovaných pacientů odeslaných praktickým lékařem či krajskou hygienickou stanicí. Před měsícem nemocnice prováděla 200 PCR indikovaných testů denně, nyní je to dvojnásobek.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x