Vsetínská nemocnice má na operačním sále nové C-rameno za pět milionů

Foto: Nemocnice Zlínského kraje
VSETÍN – Nové C-rameno téměř za pět milionů korun má na operačních sálech Vsetínská nemocnice. Přístroj používaný například u operací zlomenin umožňuje kvalitní zobrazení tkání i eliminaci artefaktů kovových předmětů, řekla serveru Zlin.cz mluvčí nemocnice Lenka Plačková.

Nemocnice získala další přístroj po počítačovém tomografu, skiagrafu a skiaskopické stěně. Nákup ramena pokryly dotace z Evropské unie. „Jedná se o moderní pojízdný skiaskopický rentgenový přístroj se špičkovým zobrazovacím systémem. Disponuje vynikajícím digitálním detektorem, který umožňuje kvalitní zobrazení tkání v reálném čase. Obrazová dokumentace se ukládá do paměti přístroje a datového úložiště, kde je dostupná lékařům i zpětně,“ vysvětlila Blanka Ludvová, primářka Radiodiagnostického oddělení Vsetínské nemocnice.

Doplnila, že přístroj je vybaven funkcí eliminace artefaktů kovových předmětů, což lze využít při zavádění kovového materiálu při operativním řešení zlomenin. Obsahuje rovněž výkonný generátor a inteligentní systém pro řízení dávky při vyšetření, což umožňuje podle Plačkové dosáhnout špičkového obrazu bez zbytečné zátěže pacienta a obsluhy. „Výhodou přístroje je rovněž jednoduché ovládání s dotykovým displejem a vysoká úroveň mobility na operačním sále s širokými pohybovými možnostmi pro rychlé polohování u operačního stolu,“ doplnila primářka Ludvová.

C-rameno operatéři využívají například při operacích zlomenin kostí k navigaci zavádění osteosyntetického materiálu, to znamená hřebů, šroubů, titanových prutů a podobně. „V menší míře využíváme tento přístroj při operacích žlučových cest k zobrazení těchto struktur,“ specifikoval Radim Slováček, primář Chirurgického oddělení Vsetínské nemocnice. Ortopedům slouží například i při revizních operacích velkých kloubů a dalších zákrocích.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x