Vsetínská nemocnice má nový skiagrafický přístroj, stál přes šest milionů

foto: Nemocnice Vsetín
VSETÍN - Moderní, plně automatický skiagrafický přístroj Samsung GC 85 A za více než šest milionů korun slouží nově pro rentgenová vyšetření ve Vsetínské nemocnici. Zvýšila se tím kvalita zobrazení, informoval server Zlin.cz mluvčí krajských nemocnic Egon Havrlant.

Novinka na rozdíl od svého předchůdce zvládá i snímkování formátů dlouhých až 120 centimetrů, což ocení odborníci v ortopedii před operacemi endoprotéz či při snímkování páteře u dětí. Vyšetření je možné provést s nižší dávkou záření a mohou jej podstoupit i objemnější pacienti, zdvihací stůl si poradí s hmotností až 310 kilogramů.

„Nový skiagrafický přístroj je plně automatizovaný s přímou digitalizací, snímky jsou rychle k dispozici pro hodnocení lékařem. Zaručena je vynikající kvalita snímků s řadou možností pro následné zpracování,“ představila novinku primářka radiodiagnostického oddělení Blanka Ludvová s tím, že přístroj má motorizovaný posun ramene s rentgenovou lampou (rentgenkou), což významně usnadní manipulaci obsluhujícím laborantům. Dostupné jsou rovněž senzory, bránící kolizi s pacientem. Skiagrafie je vůbec nejžádanějším vyšetřením, denně jej ve Vsetínské nemocnici absolvuje v průměru 130 lidí. „Jedná se převážně o vyšetření kostí po úrazech, při degenerativních a nádorových onemocněních, dále vyšetření plic a břicha,“ vysvětlila primářka.

Po moderním výpočetním tomografu, který byl předán do užívání letos v červnu, tak získala Vsetínská nemocnice v průběhu jediného roku další radiodiagnostickou novinku zvyšující kvalitu daných vyšetření. „Jedná se o první část dodávky dalších přístrojů pro radiodiagnostické oddělení. Počátkem roku 2020 bude ještě dodán mobilní rentgen, hodnota obou nově pořízených přístrojů je téměř deset milionů korun, z toho 8,5 milionu bude uhrazeno z dotace Evropské unie v rámci programu Zvýšení kvality návazné péče. Kompletní modernizaci zdravotnické techniky na tomto oddělení završí nákup skiaskopické stěny a ultrazvukových přístrojů,“ doplnila Věra Prousková, ředitelka Vsetínské nemocnice.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x