Vsetínská nemocnice otevřela ambulanci paliativní medicíny

Foto: Vsetínská nemocnice a.s.
VSETÍN - Vsetínská nemocnice rozvíjí nejen práci paliativního týmu u pacientů, hospitalizovaných na lůžkových odděleních, ale nově otevřela také ambulanci paliativní medicíny. Nachází se v přízemí pavilonu G a přijímá pacienty po předchozí telefonické domluvě.

Hlavním cílem paliativní péče je zvyšování kvality života nevyléčitelně nemocných pacientů v pokročilém či konečném stádiu jejich onemocnění. Na lůžkových odděleních se paliativní tým věnuje zpravidla terminální paliativní péči. Ambulance se však chce zaměřit i na tu časnou, dlouhodobou.

„Často se zapomíná právě na časnou paliativní péči, která může trvat měsíce i roky. V podstatě od doby, kdy se pacient dozví, že další léčba nepovede k uzdravení, jen budeme léčit jednotlivé potíže,“ zhodnotil paliativní lékař Milan Doležel.

Ambulantní paliativní péče se zaměřuje nejen na obtíže pacienta, ale zohledňuje také přání a možnosti jeho blízkých.

Nastavujeme léčbu bolesti, dušnosti, nevolnosti, nespavosti a dalších obtíží, která provázejí základní onemocnění, vypracujeme plán budoucí péče, kde je zohledněno přání pacienta a pečujících příbuzných, prožití závěru života v pacientem preferovaném prostředí,“ vysvětluje paliativní lékař.

Důležitou součástí paliativní péče je pochopení, podpora, duchovní péče, ale také sociální poradenství, ať již se jedná o pomoc při zajištění návazné péče v domácím prostředí, ale také pomoc s orientací v systému sociálních dávek či finanční podpory při péči. Připraveni pomoci jsou v případě potřeby nejen paliativní lékař a sestra, ale další členové paliativního týmu – zdravotně-sociální pracovník, kaplanka a psycholožka.

Velkou oporou týmu byl předseda České společnosti paliativní medicíny a primář Kliniky paliativní medicíny 1. LF UK a VFN Ondřej Kopecký, který do Vsetína pravidelně přijížděl a působil jako mentor.

„Jsme rádi, že se nám celý projekt paliativní péče podařilo zrealizovat, jak v konziliární formě u lůžka, tak otevřením ambulance paliativní medicíny. Máme podporu všech pojišťoven a postupně se navyšuje i počet pacientů z nemocničních oddělení. Velmi dobrá a rychlá je i spolupráce s mobilními hospici v regionu,“ komentovala situaci paliativní sestra Michaela Orságová.

--> --> --> --> -->