Vsetínská nemocnice pořídila 600 nových přístrojů

Foto: Vsetínská nemocnice a.s.
VSETÍN – Uplynulý rok byl ve Vsetínské nemocnici ve znamení modernizace. Díky dotačnímu programu REACT-EU pořídila 600 přístrojů a další vybavení za více než 136 milionů korun.

„Díky dotacím z programu REACT-EU a předcházejících dotačních titulů pořídila nemocnice přístroje a další vybavení za celkem čtyři sta milionů korun, z osmdesáti procent obnovila přístrojovou techniku a doplnila o další technologie. To je pro mne jako pro hejtmana velmi dobrá zpráva a nemocnici patří poděkování,“ uvedl hejtman Radim Holiš.

Největší a zároveň nejnákladnější pořízenou položkou v rámci dotačního programu REACT-EU byla magnetická rezonance, která spolu s potřebným vybavením přišla na 45 milionů korun. Anesteziologicko-resuscitační oddělení získalo nové ultrazvuky, špičkové plicní ventilátory a high flow terapie, EKG s navigací, viskoelastometr a další vybavení. Pacienti mohou nově využívat také modernizovaný dospávací pokoj s novými nástropními tubusy a monitorovací technikou, využívanou při péči o pacienty po operacích.

„Řada nového vybavení je na operačních sálech, špičková ultrazvuková technika je v gynekologických ambulancích, zkvalitnil se monitoring nejen na dospávacím pokoji, ale také na pooperačních pokojích na gynekologii či ortopedii, modernizovaly se přístroje v laboratořích,“ informoval ředitel nemocnice Martin Pavlica.

Do laboratoří hematologického a transfuzního oddělení byl pořízen analyzátor krevního obrazu s nátěrovým a barvícím automatem a digitální morfologie, která byla vůbec poslední dodanou technologií v rámci dotačního programu REACT-EU. 

„Nátěry vzorků na mikroskopický diferenciál se už dělají automaticky na nátěrovém automatu, taktéž barvení. Tím se nám značně snížila spotřeba chemikálií na naprosté minimum a už není nutno vzorek zpracovávat mikroskopicky. Celý proces je rychlejší a pro laboranty bezpečnější, protože nejsou zbytečně vystaveni vlivu chemikálií. Digitální morfologie má instalovanou kameru, vzorek načte, s pomocí umělé inteligence rozdělí do kategorií, které hodnotíme – určíme zastoupení jednotlivých buněčných populací v pacientském vzorku,“ vysvětlila odborná pracovnice v laboratorních metodách Eva Kourková.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x