Vsetínská nemocnice přivítala dvoutisícího dárce krve

Foto: Nemocnice Zlínského kraje
VSETÍN - Jubilejního, letos už 2000. dárce krve přivítali na Hematologicko-transfuzním oddělení Vsetínské nemocnice. Stal se jím Radim Ovčačík, který přišel ke svému 35. odběru, informoval server Zlin.cz mluvčí krajských nemocnic Egon Havrlant.

Vsetínský hokejbalista a bývalý hokejista zavzpomínal, že o dárcovství uvažoval už na vysoké škole, chvíli ale trvalo, než se odhodlal. Dnes je dárcem krve, krevní plazmy, angažoval se i v náboru do registru dárců kostní dřeně Kapička krve, jehož garantem byl Stoupa Cup. A co by vzkázal ostatním, kteří o dárcovství uvažují: „Dojděte, nic to nestojí, ani to nebolí.“ Dodáváme, že odběry od dobrovolných dárců jsou ve Vsetínské nemocnici vždy ve středu, krevní plazmy pak v pondělí a pátek. Stačí se předem objednat na telefonním čísle 571 818 605. Podrobné informace k dárcovství najdou zájemci na webu nemocnice.

Vlivem korovanirových opatření na jaře letošního roku je počet odběru nižší než tomu bývalo v minulých letech. Méně přicházelo dárců i počátkem prázdnin. „Aktuálně se situace již stabilizovala. Děkujeme všem, kteří nás podrželi i v době mimořádných opatření,“ uvedla vrchní sestra Hematologicko-transfuzního oddělení Vsetínské nemocnice Marie Kašparová. Zapotřebí jsou však i nadále další, především mladí dárci a prvodárci. Právě pro ně jsou určeny akce, připravované na letošní září.

Ve středu 9. září do Vsetína zavítá projekt 450 ml Naděje. „Primárně je zaměřen na získávání bezplatných „prvodárců“ krve pro transfuzní oddělení. Projekt vznikl v Břeclavi a postupně posunul působnost do celé České republiky,“ uvedla koordinátorka projektu Xenie Mráčková s tím, že na každé akci je jednomu z „prvodárců“ věnován let balonem. „Darování krve je osobní rozhodnutí, kdy každý musí začít sám u sebe. Při vědomí, že lidská krev je dosud nenahraditelnou tekutinou, nutnou k navrácení zdraví a záchraně životů, by rozhodování nemělo být příliš složité. Každé tři sekundy v České republice někdo potřebuje krev,“ dodala Mráčková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x