Vsetínská nemocnice přivítala letošního tisícího dárce krve. Společně přišli darovat i gymnazisté z Valmezu

Studenti Gymnázia Františka Palackého Valašské Meziříčí. Foto: Vsetínská nemocnice a.s.
VSETÍN – Hematologické a transfuzní oddělení Vsetínské nemocnice v letošním roce přivítalo už tisíc dobrovolných dárců krve. Jubilejním tisícím dárcem se v pondělí 27. března stal Jiří Vařejka ze Vsetína. Ve stejný den se ke společnému dárcovství připojili také studenti Gymnázia Františka Palackého Valašské Meziříčí.

„Jsem překvapený, že jsem zrovna já jubilejním dárcem. Tisíc odběrů, to je podle mě docela veliké číslo. Já osobně jsem tady teprve potřetí,“ komentoval Jiří Vařejka ze Vsetína, dárce s pořadovým číslem 1000. Jak je s odběry ve Vsetíně spokojený? „Je to tady milé, příjemné, a vůbec to nebolí,“ reagoval s úsměvem. „Dřív jsem měl trochu obavy, ale vy to tady umíte, je to bezbolestné,“ dodal tisící dárce.

O chvíli později usedli na odběrová křesla i gymnazisté z Valašského Meziříčí. Stejně jako jejich kolegové ze vsetínského gymnázia, zdravky, průmyslovky a Kostka školy se zapojili do společného dárcovství. 

„Přijelo nás deset,“ informoval pedagog Filip Dřímal. Spolu s ním krev darovalo devět studentů. „Tři studenti si už vyzkoušeli dárcovství plazmy, co se týká krve, jsou ale všichni prvodárci. Nezaregistroval jsem ale u nich žádné obavy, na odběr se těšili,“ vysvětlil vyučující a dodal: „Já osobně jsem dlouholetý dárce krve, považuji to za velmi důležitou věc. Vnímám, že registr dárců potřebuje omladit, obnovit. Rád využívám ve škole možnosti oslovit další dárce, ale abych si nepřisuzoval cizí zásluhy, dnešní odběr organizovala kolegyně, já ji dnes jen zastoupil, protože byla nemocná. Zásluhy patří kolegyni Karolíně Mikulcové,“ sdělil Filip Dřímal.

Právě výzvy ke společnému dárcovství jsou letošním hlavním programem hematologického a transfuzního oddělení Vsetínské nemocnice. V lednu se připojili například strážníci Městské policie Vsetín, následovala vsetínská zdravka, nadační fond Svět oken a nedávno také Vrchařská koruna Valašska, která vede nejen ke sportu, ale také k podpoře zdraví a dárcovství. Společně krev darují až čtyřikrát ročně.

K výzvě se pravidelně připojují hasiči, sportovní i zájmové skupiny, ale také rodinné týmy. Cílem je zejména omlazení a doplnění registru. „Jednotlivci se mohou jednoduše přihlásit prostřednictvím elektronického objednávkového systému, odkaz najdou na webu oddělení,“ vysvětlila Vendula Mlčáková z hematologického a transfuzního oddělení.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x