Vsetínská nemocnice získala nové ultrazvuky za téměř 12 milionů korun

Foto: Nemocnice Zlínského kraje
VSETÍN - Vsetínská nemocnice převzala novou ultrazvukovou techniku v hodnotě bezmála 12 milionů korun a dokončila tak komplexní obnovu zobrazovací techniky. Serveru Zlin.cz to sdělila PR manažerka nemocnice Lenka Plačková.

Ve Vsetínské nemocnici tak skončila největší etapa jednoho ze tří realizovaných evropských projektů: modernizace zobrazovací techniky v celkové hodnotě přesahující 50 milionů korun. Přístrojů a moderního vybavení pro další odbornosti Vsetínská nemocnice pořídila mnohem více a další zakázky ještě čekají.

„V tuto chvíli máme již dodáno vybavení nebo podepsány smlouvy za zhruba 120 milionů korun, další veřejné zakázky za zhruba 50 milionů korun jsou v procesu vyhodnocení a připravují se veřejné zakázky ještě zhruba za 10 milionů korun. Celkem tak díky dotacím bude pořízena nová technika a vybavení nemocnice za 184 milionů korun,“ uvedla ředitelka Vsetínské nemocnice Věra Prousková.

Připomenula, že díky operačnímu programu se Vsetínské nemocnici podařilo zpětně profinancovat z evropských fondů i vybavení nového interního pavilonu. „To si myslím, je poměrně úspěch. Poslední velkou investicí v tomto roce bude modernizace operačních sálů, pak budeme moci říct, že je celá nemocnice nově technologicky vybavená,“ dodala ředitelka.

„Myslím si, že je to velký skok dopředu pro pacienty i pro diagnostiku jako takovou. Snem každého primáře je mít na oddělení moderní vybavení a mně se ten sen splnil během jednoho roku, což je téměř neuvěřitelné. Chtěla bych poděkovat paní ředitelce a všem ostatním, kteří nám k tomu pomohli. Máme dva nové radiodiagnostické přístroje, z toho jeden kombinovaný se skiaskopií, oba jsou plně automatizované, moderní, jsou komfortní pro pacienta i personál. Samozřejmě díky modernějším technologiím je i nižší dávka záření. Špičkové je i C-rameno, které je k dispozici na operačních sálech pro ortopedy, chirurgy. Novinkou v této nemocnici je pojízdný rentgenový přístroj, který je na jednotce intenzivní péče interního oddělení a slouží pacientům přímo u lůžka,“ konstatovala primářka radiodiagnostického oddělení Blanka Ludvová.

Hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek ocenil umístění nových technologií, se zájmem si prohlédl a dokonce i vyzkoušel skiaskopickou stěnu. „Ať se vám na nových přístrojích dobře pracuje, máte radost, že budete dělat práci s vyšší přidanou hodnotou, samozřejmě pacienti budou mít z toho užitek. Všem, kteří jste se na obnově techniky podíleli od nákupu až po instalace moc děkuji a mám z toho radost,“ řekl při slavnostním předání.

Vysvětlil, že modernizace není jen záležitost Vsetínské nemocnice, ale i ostatních nemocnic Zlínského kraje. „Snažíme se využít evropských fondů a všechny nemocnice vybavit obdobně. Vsetínská nemocnice je jedinou z našich nemocnic, která nemá magnetickou rezonanci, takže to nás ještě čeká. V tuto chvíli začínáme intenzivně pracovat na přípravě rekonstrukce této nemocnice, obdobně jako v Kroměřížské nemocnici. Takže Vsetínskou nemocnici čeká velká změna,“ doplnil hejtman.

Na radiodiagnostickém oddělení nově slouží špičkový ultrazvukový přístroj za více než dva miliony korun, dalších šest moderních ultrazvuků v celkové hodnotě bezmála deset milionů korun pak na gynekologicko-porodnickém oddělení, interním oddělení, chirurgii a ARO. Završena tak byla obnova zobrazovací techniky, v jejímž rámci byl pořízen nový počítačový tomograf (17,8 milionu korun), rentgenový skiagrafický přístroj (6 milionů korun), skiaskopická stěna (6 milionů korun), mobilní rentgen (4 milionů korun) a C-rameno (5 milionů korun). Nákup umožnily evropské dotace v rámci integrovaného regionálního operačního programu IROP 31 – Zvýšení kvality návazné péče.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x