Vsetínská nemocnice zřizuje covidovou stanici a omezuje plánovanou operativu

Foto: Jiří Balát
VSETÍN – Počet hospitalizovaných pacientů s onemocněním covid-19 v kraji rychle stoupá, proto se vedení Vsetínské nemocnice připravuje na zhoršující se situaci reorganizací lůžkové péče, konkrétně přeměnou neurologie na covidovou stanici. Současně musí omezit také plánovanou ortopedickou i chirurgickou operativu.

„Vývoj v počtu nemocných covid-19 je nepříznivý. V současné době máme šestnáct hospitalizovaných pacientů, z toho čtyři ve vážném stavu. Vzhledem k nárůstu počtu nemocných v okrese lze předpokládat více pacientů s covid-19 i na našich odděleních“ informoval náměstek pro léčebnou péči Martin Metelka.

Neurologická stanice se proto přemění na covidovou. „Pro neurologické pacienty bude obnoven spojený lůžkový fond na ortopedickém oddělení, ale víme, že kapacita bude nedostatečná,“ vysvětlil náměstek. Pro ortopedii to znamená významné omezení plánovaných endoprotetických výkonů. Operativu některých výkonů odloží také chirurgie. „Onkochirurgická operativa zůstane zachována,“ zdůraznil Martin Metelka.

Na anesteziologicko resuscitačním oddělení jsou aktuálně s covidem hospitalizováni čtyři pacienti ve vážném stavu. „Ze čtyř u nás aktuálně hospitalizovaných covidových pacientů nebyl ani jeden očkovaný,“ sdělil primář ARO Marek Proksa. Na standardních lůžkách jsou nenaočkovaných zhruba dvě třetiny, nejedná se jen o pacienty seniorského věku.

V nemocnici stále roste zájem o PCR testování a v posledním týdnu rovněž o očkování. „V pondělí jsme otestovali metodou PCR celkem 327 zájemců. Naprostá většina pacientů byla k odběru odeslána praktickým lékařem či hygienikem, preventivních odběrů byla necelá stovka. Takový počet odběrů jsme měli naposledy před rokem,“ konstatoval náměstek pro ošetřovatelskou péči Pavel Šupka.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x