Vsetínská radnice udělí in memoriam Zvláštní cenu města folkloristovi Josefu Lažovi

foto: město Vsetín
VSETÍN - Město udělí Zvláštní cenu zesnulému folkloristovi Josefu Lažovi. Stejně tomu bylo i u „valašské královny" Jarmily Šulákové.

Vsetínská radnice se rozhodla neudělit za loňský rok Cenu města Vsetína. Stejně jako v roce 2017 po úmrtí „valašské královny“ Jarmily Šulákové, zastupitelstvo udělí Zvláštní cenu in memoriam dalšímu významnému folkloristovy Josefu Lažovi, který zesnul 14. listopadu 2020.

Cena města Vsetína se uděluje za významný přínos městu v oblastech nejrůznější lidské činnosti. V minulosti ji získali například Břetislav Rokyta, Jaromír Bazel, Marie Novosadová a mnoho dalších. Posledním držitelem ceny je pedagog, malíř a spisovatel Karel Kostka. Nepříznivý vývoj pandemie koronaviru však znemožnil uspořádání slavnostního aktu. Předání ceny ale proběhne 21. listopadu, kdy ji panu Kostkovi předá herec Jaroslav Dušek.

Letos bylo na Cenu města Vsetína nominováno hned jedenáct kandidátů. Radní ale nakonec doporučili cenu neudělit a místo toho věnovat im memoriam Zvláštní cenu města Vsetína zesnulému folklornímu zpěvákovi Josefu Lažovi.

„Obdobně jako Jarmila Šuláková, byl Josef Laža mimořádnou osobností s významným kulturním i lidským přesahem, a jeho odchodu je nám nesmírně líto. Proto se rada města rozhodla doporučit zastupitelstvu ocenit jeho celoživotní přínos v oblasti interpretace valašské lidové písně Zvláštní cenou města Vsetína in memoriam,“ uvedl starosta Jiří Růžička s tím, že návrh rady podpořila většina zastupitelů.

Radnice zároveň začala podnikat kroky k tomu, aby měl Josef Laža, podobně jako další vsetínští velikáni Josef Sousedík, Zdeněk Kašpar a Jarmila Šuláková, náhrobek na Valašském Slavíně v rožnovském skanzenu. „Toto rozhodnutí, stejně jako zapsání jména Josefa Laži do Knihy paměti kraje, je však na Radě starších Národního muzea v přírodě, kam jsme adresovali žádost. V případě kladného vyjádření vyhlásíme veřejnou soutěž na návrh náhrobku a jeho výrobu,“ uzavřel starosta Růžička. 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x