Vsetínský dopravní terminál ozdobí umělecké dílo na počest Josefa Sousedíka

foto: město Vsetín
VSETÍN – Nový dopravní terminál, který se ve Vsetíně slavnostně otevře v pátek 3. května, ponese odkaz zdejšího vynálezce Josefa Sousedíka. Ve stejný den se zde totiž odhalí artefakt s názvem Součinnost, který má odkazovat na Sousedíkovu vynálezeckou činnost.

V pátek 3. května čeká vsetínský dopravní terminál slavnostní otevření. Ve stejný den se ale odhalí i umělecké dílo, které ho bude zdobit, a které zároveň bude odkazovat na osobnost legendárního vsetínského továrníka, vynálezce a politika Josefa Sousedíka.

Nápad, že by nový terminál mohl být vhodným místem pro umístění artefaktu odkazujícího na tohoto velikána, vzešel od členů spolku Josef Sousedík genius Valaška.

„Vzhledem k tomu, že terminál je součástí vlakového nádraží, přímo se nabízí, aby podkladem pro tento artefakt byl motorový vlak Slovenská strela, pro nějž Sousedíkova továrna sestrojila mnoho komponent. Mimo jiné pro něj vynalezla unikátní benzinoelektrický systém přenosu energie,“ říká spoluzakladatel spolku Petr Filgas.

Z několika návrhů na podobu artefaktu vybrala odborná komise ten z dílny sochařky Veroniky Plátkové. Ta své dílo pojmenovala Součinnost.

 „Závěsný výtvarný objekt v dopravním terminálu odkazuje na významnou osobnost Josefa Sousedíka. Ve svém díle se zaměřuji pouze na Sousedíkovu vynálezeckou činnost, kde se tematicky přímo nabízí pracovat s motivem Slovenské strely. Objekt je složen ze tří částí. Kus zatočené červené kabiny z akrylátové pryskyřice, prostorové schéma hybridního pohonu z kovu a LED neonu a díl z plexi skla a LED osvětlení, ztvárňující Sousedíkem nakreslenou skicu motoru. Dostáváme se tedy od společného díla, jímž je vlak Slovenská strela, až do Sousedíkovy mysli, k jeho myšlence,“ představila Veronika Plátková své dílo.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x