Všichni jsme si rovni, ale… Slovácké divadlo se pustilo do Orwellovy klasiky

Natálie Rašín, Petra Staňková. Foto: Kuba Jíra
UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Slovácké divadlo zahájilo další, v pořadí už 79. sezónu ve velkém stylu. Herci se bezprostředně po návratu z prázdnin pustili do přípravy inscenace legendárního románu George Orwella Farma zvířat. Dramatizace s využitím překladu Gabriela Gössela a režie se ujal Dodo Gombár.

Dodo Gombár se do Uherského Hradiště v krátké době vrací potřetí. V roce 2021 uvedl rockovou operu Jesus Christ Superstar, v roce 2022 pak režíroval Cyrana z Beregeracu. Nyní pomyslný triptych zakončí dramatizací jednoho z nejzásadnějších románů 20. století o tom, že všechna zvířata jsou si rovna, ale některá jsou si rovnější.

George Orwell chytá zvláštní druhý dech. Není to malování čerta na zeď, různé věci se dějí tady, i u nás na Slovensku, a znovu můžeme přemýšlet o tom, jak křehká je svoboda a demokracie. A právě k tomuto tématu se Orwell znovu hlásí o slovo,“ říká rodák z Trnavy, který momentálně coby režisér působí převážně v Česku a je i vedoucím Ateliéru muzikálového herectví a odborným asistentem Ateliéru režie a dramaturgie na Janáčkově akademii múzických umění.

V případě Farmy zvířat si Slovácké divadlo může zapsat jeden unikát.

Farma zvířat se na jevištích často nehraje, ale poprvé ji v Česku uvedlo právě Slovácké divadlo, a to v roce 1993 v režii Igora Stránského. Tehdy se jednalo o muzikálové zpracování, připomíná dramaturgyně Iva Šulajová.

V Orwellově alegorické bajce o ruské revoluci a stalinské diktatuře, která v době svého vydání v roce 1945 vyvolávala rozpaky i odpor, se představí Lukáš Matěj, Pavel Šupina, David Vaculík, Jiří a Pavlína Hejcmanovi, Jitka Hlaváčová, Tereza Novotná a další tváře Slováckého divadla. Scénu vytvoří Lucie Žilák Labajová, kostýmy Linda Holubová, hudbu Jakub Krajíček. Pohybovou složku obstará Linda Caridad Fernandez Saez.

Premiéra Farmy zvířat proběhne ve Slováckém divadle 26. října.

Zobrazit fotogalerii >>

--> --> --> --> -->