Vtip jako zbraň – v Holešově odstartuje Festival židovské kultury

foto: FŽK Holešov
HOLEŠOV – Série hudebních vystoupení, přednášek, humorných pořadů i vzdělávacích programů, to je Festival židovské kultury. Odstartuje v úterý 26. července a příchozí se na bohatý program mohou těšit až do soboty 30. července.

Zajímá vás, jaký je rozdíl mezi vtipem židovským a antisemitským? Chcete se dozvědět více o slavení židovských svátků? Nebo si zajít na prohlídku židovského hřbitova? A to všechno s plným žaludkem? Potom dorazte ve dnech 26. až 30. července do Holešova. Celý týden tady totiž bude probíhat Festival židovské kultury.

Po loňské pauze město opět přivítá oblíbeného průvodce, herce a hebraistu Achaba Haidlera. Ten všechny zájemce rád provede nejen židovským hřbitovem, ale také seznámí s nástěnnými texty v Šachově synagoze. Těšit se můžete také na jeho přednášku k nosnému tématu letošního ročníku „Vtip jako zbraň“.

Samozřejmostí je také doprovodný hudební program. Z interpretů tak můžeme zmínit například skupinu Avrix nebo tradiční koncert Big Bandu Josefa Hájka. Vyvrcholením programu potom bude sobotní klezmerový koncert kapely Mackie Messer Klezmer Band, jejíž interpretace židovské hudby je nejenže velmi originální, ale také energická a osobitá.

A na co se můžete těšit ještě? Doprovodným programem bude například výstava s názvem „Veselé putování židovskou historií“. Ta vychází z knihy Cha cha chá, zasmál se Mordechaj. Zavítat můžete také na výstavu holešovského rodáka Waltera Stambergera.

Důležité je také zmínit, že celému festivalu bude 24. července předcházet nedělní výlet s názvem „Židovská Praha“. V rámci programu tak bude možné navštívit všechny památky židovského města v Praze.

„Festival Ha-Makom nikdy není jen jakousi návštěvou muzea s doprovodnými kulturními akcemi, ale vždycky bývá také střetávání a potkávání. Pravda na téma, jak moc byli a jsou Židé odlišní, a jak moc jsou stejní jako všichni lidé. Lidskost, tolerance a úcta – to jsou hlavní témata onoho necelého týdne, ale především celoživotní úkol pro každého z nás. Více si o tom můžeme říci přímo během festivalu, anebo potom úplně na Konci, ve frontě u turniketu do „ráje“. Za sebe mohu slíbit, že letos se v setkáváních nad symbolikou hebrejštiny budeme věnovat modlitbě Šema Jisrael. Těšíme se na vás, myslíme na vás a počítáme s vámi tak, abyste nemuseli být zklamaní. Přijďte ochutnat,“ zve Achab Haidler.

Pokud se chcete dozvědět více o programu, na který se může těšit, zavítejte na oficiální stránky festivalu http://www.zidovskyfestival.cz.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x