Výbuch otřásl Kroměříží

foto: Policie ČR
KROMĚŘÍŽ – Krátce po osmé hodině ranní vybouchl v jednom z bytů ve Vodní ulici plyn. Obyvatele domu evakuoval policista, který shodou okolností šel kolem.

Čtyři jednotky hasičů vyjížděly krátce po osmé hodině ranní k výbuchu plynu v bytě na ulici Vodní. Ještě před příjezdem jim ale práci usnadnil policista, který byl tou dobou jen kousek od místa nehody. I když měl volno, neváhal ani vteřinu a evakuoval z domu osm osob.

Jednotkám ze Zlínského kraje dojela pomoci i profesionální jednotka ze stanice Kojetín v Olomouckém kraji. Společnými silami hasiči zastavili přívod všech energií v domě a vydali se na průzkum.

V bytě, kde došlo k výbuchu, nikdo nebyl. Hasiči našli pouze hořící papír, který vhodili do kýble a zalili vodou. Jaké to pro ně ale bylo překvapení, když při prohledávání bytu narazili na kocoura. Původně se domnívali, že výbuch přežil jen proto, že byl zavřený na záchodě. Jak se ale později ukázalo, vše bylo naopak. Kocour se v době výbuchu nacházel přímo v epicentru a teprve potom se schoval na toaletě.

V sousedních bytech na stejném podlaží hasiči naměřili malou koncentraci zemního plynu. Velitel zásahu tak nařídil prohlídku všech bytů v domě. Rozhodlo se také o přirozeném odvětrávání prostor. To už nebylo nic složitého, přispěla k tomu totiž poškozená okna, která výbuch vysklil. Střepy naštěstí nikoho nezasáhly.

Jak uvedl vyšetřovatel hasičů, dům nenese stopy poškození. Odpoledne si potom vyžádal příjezd psovoda se psem na vyhledávání akcelerantů hoření.

„Podle dosavadních informací docházelo v bytě k úniku plynu, což vedlo k následnému výbuchu. Kriminalisté věc předběžně kvalifikovali jako obecné ohrožení z nedbalosti,“ uvedla mluvčí policie Barbora Balášová.

Celá událost nadále zůstává ve společném šetření hasičů a policie.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x