Východní Morava na výsluní. V návštěvnosti předčila Prahu, Krkonoše i jižní Čechy

Vlčnovské búdy na Slovácku. Foto: Kateřina Nosková
VÝCHODNÍ MORAVA – Ani tak oblíbené prázdninové cíle jako jižní Čechy, jižní Morava nebo Krkonoše nekonkurovaly v červencové návštěvnosti Východní Moravě. Místní menší a střední hotely zde byly zaplněny ze 72 procent.

Lidé si letos za své dovolenkové destinace vybírají spíše menší ubytovací místa. Hledají místo pro odpočinek, relaxaci a příjemné zážitky především v přírodě. Podle statistik rezervačního systému Previo měl Zlínský kraj největší návštěvnost v rámci celé České republiky v menších a středních hotelích a penzionech, které byly obsazeny v červenci na 72 procent. Lidé si na Východní Moravě vybírali především oblast Slovácka, obsazená byla zařízení také na Valašsku.

Ubytovatelům, majitelům restaurací i všem dalším poskytovatelům služeb v cestovním ruchu ve Zlínském kraji patří velké poděkování, že přes velmi tíživou situaci, kterou cestovní ruch dlouho prochází, nevzdali své aktivity a opět otevřeli své služby hostům. Nic nejde ale samo sebou. Podnikatelé přicházejí stále s novými zážitky, službami a regionálními gastronomickými specialitami, kterými návštěvníky lákají a zpříjemňují jim pobyt, a za to jim patří velká pochvala,“ řekl náměstek hejtmana Zlínského kraje Lubomír Traub zodpovědný za oblast strategického rozvoje, územní plánování a cestovní ruch.

Zlínský kraj v obsazenosti hotelů a penzionů předstihl oblíbené destinace, mezi něž patří například turisty vyhledávané oblasti v jižních Čechách, vinařské oblasti jižní Moravy nebo Krkonoše. Největší ztráty naopak zaznamenala hlavní metropole Praha. Zlínský kraj si navíc výrazně polepšil i oproti roku 2019, který ještě nebyl zasažený koronavirovou pandemií, kdy se regionální menší a střední ubytovací zařízení zaplnila jen z 60 procent.

Potvrzuje se trend, že Východní Morava je opravdovou dovolenkovou destinací a že lidé v ní vyhledávají menší ubytovací zařízení a především regiony, které jim nabízejí prostor pro odpočinek, relaxaci a zážitky v přírodě, a to hlavně mimo velké aglomerace. To všechno jim poskytují destinace Slovácka, Beskyd a Valašska, ale také třeba lázeňské město Luhačovice a další místa turistického regionu Východní Moravy, která postupně turisté objevují,“ doplnil Lubomír Traub.

V tomto týdnu vydal přehledy o počtu hostů a přenocování ve druhém kvartálu letošního roku také Český statistický úřad. I tato čísla byla pro Zlínský kraj pozitivní. Ve druhém čtvrtletí letošního roku navštívilo Východní Moravu a současně se zde v hromadných ubytovacích zařízeních ubytovalo 89.644 hostů, tedy o 33.264 lidí více než za stejné období roku předchozího. Meziroční nárůst tak představoval 59 %.

Sponzorem článku je Bouda Šestidomí, která vám nabízí:

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x