„Výhodné“ investování, podvodný bankéř a falešné grafy – žena z Kroměřížska přišla skoro o půl milionu

Ilustrační foto: archiv zlin.cz
KROMĚŘÍŽSKO – Lákavá nabídka na výhodné investování stála ženu z Kroměřížska skoro půl milionu korun. Po tom, co si nainstalovala aplikaci na vzdálený přístup, si falešný bankéř jejím jménem sjednal úvěr a peníze si přeposlal na svůj vlastní účet. Následovalo už jen mlčení.

Sedmapadesátileté ženě z Kroměřížska padla koncem minulého roku do oka reklama na internetu, která nabízela investování do kryptoměn. Po kliknutí na odkaz, ve kterém žádala víc informací, jí okamžitě zazvonil telefon.

Představila se v něm údajná pracovnice firmy, která jí objasnila způsob investování. Na její doporučení poslala startovací částku dvanáct tisíc korun na zadaný účet. Poté obdržela identifikační číslo, se kterým se představila v následujícím hovoru domnělému bankéři. Od něj se nechala přesvědčit o navýšení investice o padesát tisíc, což udělala,“ popisuje začátek podvodného procesu mluvčí policie Radomír Šiška.

Po chvíli „bankéř“ přiměl ženu, aby si do svého telefonu nainstalovala aplikaci, která by mu umožnila vzdálený přístup. Když vše udělala, ukázal jí falešné rostoucí grafy jejích investic na podvodné internetové stránce a přiměl ji v průběhu několika dní k dalším a dalším investicím.

Díky vzdálenému přístupu měl ale podvodník neustále přístup k telefonu své oběti, a tudíž i k jejímu internetovému bankovnictví. Bez jejího vědomí tak mohl snadno provést několik změn v nastavení, pojmenování účtů a zvyšování kontokorentu. Nejhorší na tom všem ale je, že si na její jméno sjednal úvěr, který si přeposlal na svůj vlastní účet.

A než se žena nadála, byl celý podvod u konce. „Po nějaké době se bankéř i společnost odmlčela. Způsobená škoda přesáhla čtyři sta padesát tisíc korun,“ uvedl Šiška.

Neznámému pachateli teď hrozí až osm let za mřížemi. Podvodem se totiž dopustil například padělání a pozměnění platebního prostředku, úvěrového podvodu nebo neoprávněného přístupu k počítačovému systému.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x