Vyhrála tradiční jména. V Kroměříži se loni narodilo nejvíce Dominiků, Elišek nebo Jakubů

V Kroměříži se v roce 2021 narodilo nejvíce Dominiků. Foto: web města Kroměříž
KROMĚŘÍŽ - Matrika kroměřížské radnice loni evidovala 626 dětí narozených v porodnici v Kroměříži a tři další děti narozené doma. Do rodných listů pracovnice nejčastěji, patnáctkrát, zapisovaly jméno Dominik. Na dalších místech byli Eliška, Jakub a Matyáš (všichni čtrnáctkrát). Počet obyvatel Kroměříže se loni snížil. Podle údajů oddělení správních agend ve městě ke konci loňského roku žilo 28.026 lidí, z toho 14.764 žen. Meziročně v Kroměříži ubylo 272 obyvatel.

Co se týče jmen novorozenců, u děvčat kromě Elišky bodovaly Marie (12), Tereza a Natálie (obě 11) a Karolína, Liliana a Sofie (všechny 10). Mezi chlapci po Dominikovi, Jakubovi a Matyášovi rodiče nejčastěji dávali jména Jan a Tobiáš (oba 12), Adam (11) a Ondřej, Marek, Martin, Matěj a David (všichni devět). „Rodiče většinou volili česká jména. V tuzemsku neobvyklá jména dávali svým dětem především cizinci,“ uvedla vedoucí oddělení matriky Kateřina Lučanová.

Mezi méně obvyklá jména, která loni matrikářky zapisovaly do rodných listů, patří například Liam Aiden, Izrael, Fatima, Timea, Tino, Yasmin, Patrik Matteo, Rufin, Meda, Mia Ketrin, Danila Denys, Amy Emilly, Anet, Adina, Malvína, Romario, Roberto Aurelio, Miley, Eliss či Romario Jozef.

Svatebních obřadů se v matričním obvodu kroměřížské radnice v minulém roce konalo 163, z toho bylo 149 svateb v Kroměříži. „Na radnici se jich konalo 89, na Octárně 19, sedm na zámku a 17 v Podzámecké či Květné zahradě. Dalších pět svateb se konalo na Ranči Kostelany, tři v Ratajích, dvě v Lubné a ve Věžkách a po jedné v Jarohněvicích a ve Skašticích. Celkem 23 svateb bylo církevních,“ doplnila Lučanová. V pěti případech byl jedním ze snoubenců cizinec, dvakrát z Ukrajiny, jednou ze Slovenska, Ruska a Sýrie.

Svateb loni v matričním obvodu kroměřížské radnice mírně přibylo, v roce 2020 jich bylo pouze 144. „Je však stále patrný pokles oproti letům před rokem 2020, což je pravděpodobně způsobeno různými epidemiologickými omezeními a touto nejistou dobou,“ dodala Lučanová. Průměr svateb za léta 2015 až 2019 byl asi 230 svateb.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x