Výrobce letadel Zlin Aircraft dostal pokutu 120 tisíc za lakovnu v rozporu se zákonem

Elektrická vypalovací pec, kterou firma ZLIN AIRCRAFT provozovala bez povolení (Foto: www.cizp.cz)
OTROKOVICE – Společnost vyrábějící letadla Zlin Aircraft se sídlem v Otrokovicích dostala pokutu 120 tisíc korun od České inspekce životního prostředí. Firma provozovala elektrickou vypalovací pec v lakovně bez povolení provozu, sdělila serveru Zlin.cz Alžběta Šírková z České inspekce životního prostředí.

Firma podle inspekce porušila zákon na ochranu životního prostředí. „Kromě provozu elektrické vypalovací pece v lakovně bez povolení dále dostatečně často neměnila filtry s aktivním uhlím sloužící k zachycování emisí a v roce 2018 nedodržela každoroční interval pro jednorázové měření emisí celkového organického uhlíku,“ uvedla Šírková.

Inspektoři provedli kontrolu loni v červnu, rozhodnutí nabylo právní moci letos koncem ledna. Při kontrole inspektoři zjistili, že vypalovací pec nemá příslušné povolení. „V peci se vypalovaly výrobky, které byly nalakovány nátěrovými hmotami v lakovací a sušící kabině, která je vyjmenovaným stacionárním zdrojem znečišťování ovzduší. Tím pádem se zdrojem znečišťování ovzduší stala i elektrická pec jako součást technologického vybavení lakovny, kterou je možné provozovat jen na základě povolení provozu,“ uvedla Šírková.

Inspekce dále zjistila, že na dvou vzduchotechnických výstupech vedoucích z pece do venkovního ovzduší nebyly změřeny emise celkového organického uhlí k prokázání plnění emisních limitů.

Firma podle Šírkové dále porušila dvě podmínky povolení provozu lakovny, když nedodržela počet předepsaných výměn aktivního uhlí v patronách, které jsou umístěné v lakovací a sušící kabině, a neudržovala požadovanou teplotu odpadní vzdušiny vedoucí do filtrů s náplní aktivního uhlí. „V rámci kontroly jsme zjistili, že v lakovací a sušící kabině probíhá sušení při teplotách v rozmezí od 30 do 60 stupňů Celsia, přičemž požadovaná teplota je maximálně do 25 stupňů Celsia. Vyšší teploty způsobí, že uhlí do sebe nenasytí těkavé organické látky, které pak spolu s ním v podobě odpadní vzdušiny unikají do okolního ovzduší. Tím dochází k navýšení znečištění emisemi,“ řekl ředitel oblastního inspektorátu v Brně Tomáš Augustin.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x