Vyšetří tě, než bys řekl švec! Zlínští fotbalisté se zapojili do Movemberu

foto: FC Zlín
ZLÍN – Vyšetří tě, než bys řekl švec! To je název preventivní akce v rámci Movemberu na urologickém oddělení Baťovy nemocnice. Právě sem zavítali taky hráči fotbalového Zlína, kteří spolu s trenérem podstoupili preventivní prohlídku. Chtějí tak upozornit na rakovinu prostaty a varlat.

Do každoroční preventivní kampaně Movember se letos zapojili taky fotbalisté ze Zlína. Na urologické oddělení krajské nemocnice přinesli slogan „Vyšetří tě, než bys řekl švec!“ Preventivní prohlídkou, kterou podstoupili jak hráči, tak trenér Červenka, se snaží Zlínský klub poukázat na problematiku rakoviny prostaty a varlat.

Právě tato rakovina se nejčastěji vyskytuje u mladých mužů ve věku od 20 až do 40 let. Navíc nejvyšší výskyt rakoviny prostaty v České republice je právě ve Zlínském kraji, kde na 100 tisíc obyvatel připadá 172 onemocnění.

„V naší krajské nemocnici ročně sdělíme diagnózu rakoviny prostaty 150 až 200 mužům, v celém kraji pak kolem 500 mužům. U rakoviny varlat je počet pacientů výrazně nižší, a to asi 10 až 15 v KNTB, ve Zlínském kraji zhruba 35,“ sdělil nastoupené jedenáctce ševců primář Kučera.

Právě proto je důležité nepodcenit prevenci. V listopadové středy tak mohou do zlínské, a taky všech ostatních nemocnic, přijít v čase od 14.00 do 18.00 hodin všichni zájemci o preventivní vyšetření. Objednání není zapotřebí, stačí vyhledat budovu číslo 24 a zajít do 1. patra.

„Byla to rychlovka, není se vůbec čeho bát. Sestřičky vám pouze odeberou krev na vyšetření PSA (prostatický specifický antigen). Poté si stačí do nemocnice telefonicky zavolat na výsledky vyšetření,“ potvrdil zlínský obránce Tom Čelůstka. Ten se svými spoluhráči přinesl na urologické oddělení zaměstnancům i malou pozornost – vstupenky na sobotní utkání s Jabloncem.

A aby toho nebylo málo, rozhodli se fotbaloví ševci podpořit urologické oddělení Baťovy nemocnice i jinak než svou návštěvou. Část peněz ze vstupného na utkání s Jabloncem totiž poputuje přímo na konto tohoto oddělení.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x