Výstava Olympijské okamžiky je k vidění na Palackého náměstí

Český brankář Dominik Hašek (vpopředí) a Richard Šmehlík se zlatými medailemi. Foto: ČTK
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Venkovní expozice představuje na 20 panelech (40 výstavních plochách) slavné i méně známé snímky z historie československé a české účasti na letních i zimních olympijských hrách. Stejně jako předchozí velké fotografické výstavy ČTK čerpá především z bohatého fotografického archivu národní tiskové agentury, ale také z dalších zdrojů. Opět jde o výstavu putovní – po premiéře v Uherském Hradišti se představí i v dalších českých a moravských městech.

Na výstavě se autorsky podílel bývalý dlouholetý vedoucí sportovní redakce ČTK Ladislav Josef, který se jako reportér zúčastnil šesti olympiád a na několika hrách byl i mluvčím národní olympijské výpravy. Spolupracoval na ní s šéfredaktorkou zpravodajství ČTK Radkou Matesovou Markovou a šéfredaktorem Fotobanky ČTK Petrem Mlchem, kteří se jako autoři podíleli i na předchozích venkovních fotografických expozicích ČTK.

„Po Okamžicích století, Okamžicích sametové revoluce a Nežádoucích okamžicích jsme se tentokrát rozhodli opustit oblast velké politiky a ukázat mimořádně zajímavé snímky z české a československé sportovní historie, jichž je stoletý fotoarchiv ČTK plný,“ uvedl šéfredaktor Fotobanky ČTK a spoluautor výstavy Petr Mlch.

Nová expozice má premiéru na Letní filmové škole v Uherském Hradišti. Vernisáž bude mít v neděli 8. srpna od 17 hodin na Palackého náměstí.

„Výstavu, kterou ČTK připravila ve spolupráci s Českým olympijským výborem a městem Uherské Hradiště, chápeme rovněž jako poctu Daně Zátopkové, která je čestnou občankou našeho města a měla vždy k Uherskému Hradišti vřelý vztah. Vždyť právě u nás začínala s atletikou, která ji poté proslavila,“ doplnil starosta Stanislav Blaha.

Vernisáže výstavy se zúčastní také olympionik Ján Zachara, který vybojoval v roce 1952 v boxu zlatou medaili, stejně jako se to podařilo na olympiádě v Helsinkách manželům Zátopkovým.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x